NavMenu

Đurović: Odlični rezultati crnogorske ekonomije u ovoj godini

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.12.2022. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
U godini koja se približava kraju, crnogorska ekonomija je prema brojnim pokazateljima zabilježila odlične rezultate, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

On je kazao da je ukupan izvoz robe u periodu od januara do oktobra iznosio 576,6 mil EUR što je gotovo 70% više od prošlogodišnjeg izvoza za isti period.

- Poređenja radi izvoz za čitavu 2019. godinu je iznosio 415,5 mil EUR. Kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom u 2022. godini ona iznosi 19,6%, što je najveća vrijednost u posljednjih devet godina. Pokrivenost uvoza izvozom je u odnosu na isti period prethodne godine porasla za tri procentna poena - saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Takođe, prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku - Monstat bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore porastao je u trećem kvartalu 3,2%. On je iznosio 1,82 mlrd EUR dok je u istom periodu prošle godine bio 1,59 mlrd EUR. Realna stopa rasta u Evropskoj Uniji je 2,4%.

- Kada je u pitanju turizam, prema posljednjim podacima Monstata, u kolektivnom smještaju je tokom prvih deset mjeseci registrovano 1,08 miliona turista, što je 59,2% više u odnosu na isti period 2021. godine i 4,1 milion noćenja, odnosno 46% više u odnosu na isti period 2021. Upoređujući sa istim periodom rekordne 2019. godine, bilježi se ostvarenje od 90 odsto kada su u pitanju dolasci turista, kao i ostvarenje od 91,2 odsto kada je riječ o realizovanim noćenjima.


Prema podacima Centralne banke Crne Gore zaključno sa trećim kvartalom 2022. godine prihodi generisani od inostranih turista dostigli su 916 mil EUR, što je na nivou od 90% ispunjenosti u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

- S obzirom na to da ovaj podatak ne uključuje potrošnju domaćih turista, te da je do kraja godine preostao još jedan cio kvartal, sigurni smo da će turizam, kad je riječ o zvaničnim podacima, dostići milijardu eura prihoda, a vrlo je vjerovatno da smo već prešli ovu cifru imajući na umu koji je datum - zaključio je Đurović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.