NavMenu

Ponovo milionski promet na Montenegroberzi - Indeksi porasli, realizovana 241 transakcija

Izvor: Mina Nedjelja, 11.12.2022. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Lorenzo Cafaro)
Rast indeksa i milionski promet, zbog kupovine akcija Luke Bar, obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je dogovoreno da Elektroprivreda (EPCG) kupi Željezaru od turske kompanije Tosyali.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 2,1% na 911,11 bodova, a MONEX 1,4% na 12.808,18 poena.

Promet, realizovan kroz 241 transakciju, iznosio je 8,26 mil EUR i bio je 33% manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije Luke Bar.

Država je u petak na Montenegroberzi kupila oko devet miliona akcija Luke Bar za ukupno 8,18 mil EUR. Odrađeno je ukupno 217 transakcija, koje su sklopljene po dominantnoj cijeni od 90 centi.

Država je tom transakcijom povećala vlasništvo u Luci Bar sa 54% na skoro 70%. Ukupna realizacija iznosi 86,84%, dok je nerealizovano ostalo 13,16% kupovnog naloga.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila informaciju o njenoj namjeri da otkupi dio akcija u vlasništvu manjinskih akcinara Luke Bar. Vlada je dala saglasnost da se na Montenegroberzi količinski kupi najviše 10,46 miliona akcija, po maksimalnoj cijeni od 90 centi.

Prema informacijama agencije Mina-business, kupcu, odnosno državi je ostala još količina od 1,38 miliona akcija, koju bi trebalo da kupi narednih dana, najvjerovatnije u ponedjeljak, kada brokeri kontaktiraju klijente i informišu ih da ukoliko žele spuste cijenu sa jednog EUR na 90 centi.

Iz Ministarstva finansija su ocijenili da je kupovina dodatnih akcija Luke Bar investicija od vitalnog nacionalnog interesa i dodali da je namjera Vlade da uvećanjem vlasničkog udjela valorizuje potencijal kompanije kako bi postala suštinski važno čvorište logističkog sistema u regionu jugoistočne Evrope.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) su upozorili da ne postoji odluka da država kupi akcije Luke Bar, jer je na Vladi usvojena informacija o namjeri za otkup dijela dionica barskog preduzeća.

On su dodali i da nije sproveden tender za angažovanje brokerske kuće koja će raditi taj posao.

Predstavnici Ministarstva finansija su bjasnili da je Uprava za katastar i državnu imovinu u ime Vlade u petak pokrenula postupak angažovanja brokera koji će, u ime države, posredovati na Montenegroberzi u poslovima otkupa akcijskog kapitala kompanije Luka Bar.


Premijer Dritan Abazvić je kazao da je riješen jedan veliki problem Nikšića i Crne Gore i da je Željezara vraćena u državno vlasništvo.

Predsjednik borda direktora EPCG, Milutin Đukanović, saopštio je da ta kompanija do 15. februara treba da za imovinu Željezare plati 20 miliona EUR u dvije transakcije, nakon čega će postati njen stoprocentni vlasnik.

On je najavio da će EPCG formirati svoje preduzeće, ćerku firmu, koja će se zvati Željezara Solar Nikšić, kao i da se ona neće baviti proizvodnjom čelika, već nekim drugim djelatnostima, ističući u prvi plan solarnu industriju.

- Planiran je jedan tehnološki centar, koji bi bio potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna Gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli - kazao je Đukanović.

On je dodao i da će svih 229 radnika koji su dobili otkaz u Željezari nastaviti da radi u novom preduzeća na drugim pozicijama.

Akcije EPCG su ove sedmice na Montenegroberzi ojačale skoro pet odsto na 3,25 EUR, a rasle su i dionice Plantaža, 4,9% na 22 centa.

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da iz tekuće budžetske rezerve isplati Plantažama 1,5 mil EUR za sanaciju štete nastale usljed elementarnih nepogoda.

Vlada je usvojila informaciju o potrebi podrške Plantažama, u kojoj se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna pogodilo Podgoricu i opštinu Tuzi nanijelo višemilionsku štetu kompaniji. Iz Vlade su kazali da je ukupna visina nastale štete u višegodišnjim zasadima kompanije u ovoj i narednoj godini procijenjena na skoro 8 mil EUR.

Na Montenegroberzi su ove sedmice dobitke zabilježile i akcije Crnogorskog Telekoma i Crnogorskog elektoprenosnog sistema, 1,7% na 1,75 EUR, odnosno blago na 92,74 centa, dok su dionice Zetatransa ostale na prošlosedmičnih 95,1 cent.

Trgovano je i akcijama Jugopetrola, Centrojadrana i Marine Bar koje su u petak koštale 12,5 EUR, odnosno četiri i dva EUR. Poslovno logistički centar Morača sedmicu je završio na 3,15 EUR, Port of Adria na 8,91 cent, a Napredak Kotor na 3,6 centi.

Ove sedmice je iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno da je obezbijeđeno dodatnih 6 mil EUR za nastavak realizacije projekta autoputa Bar-Boljare.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da je novac obezbijeđen nakon višemjesečne intezivne komunikacije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Delegacijom EU u Crnoj Gori i Evropskom komisijom, i pažljivo pripremane projektne aplikacije.

- Obezbijedili smo dodatnih 6 mil EUR za dionicu puta Mateševo - Andrijevica, Smokovac - Farmaci, za nastavak realizacije projekta auto-puta Bar - Boljare, kao simbol podrške evropskoj perspektivi Crne Gore - naveli su iz Ministarstva.

Sedimcu je bilježila i informacija da su na samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani telekom operateri iz EU i Zapadnog Balkana potpisali deklaraciju o romingu, kojom se omogućava smanjenje cijena od 1. oktobra naredne godine.

To praktično znači da će svaki telekom operater iz EU i regiona, koji je potpisnik deklaracije, razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cijena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama, dok će prva značajna smanjenja cijena usluga prenosa podataka u romingu stupiti na snagu 1. oktobra naredne godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.