NavMenu

Od akciza na duvan naplaćeno 22 mil EUR više

Izvor: RTCG Petak, 09.12.2022. 12:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: underworld/shutterstock.com)Ilustracija
Zabranom skladišenja duvanskih proizvoda u carinskim zonama značajno je povećana legalna prodaja duvana, a samim tim i povećanje prihoda od akzica, kazao je državni sekretar Ministarstva finansija Miloš Medenica.

On je, u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG, saopštio da je za 11 mjeseci ove godina uvećana naplata prihoda po osnovu akciza na duvanske proizvode za 53 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- To znači da smo više od 22 mil EUR naplatili nego 2021. godine, što znači i da su legalni distributeri duvanskih proizvoda za 11 mjeseci ostvarili veću prodaju za 120 tona duvana - rekao je Medenica.

Istakao da je sivo tržište značajno smanjeno.

- Ta borba ne smije stati, jer se radi o vrlo profitabilnoj kriminalnoj aktivnosti - poručio je Medenica.

Govoreći o Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, Medenica je kazao da će one unaprijediti regulisanje novih duvanskih proizvoda.

- Ministarstvo finansija je već uputilo Ministarstvu zdravlja inicijativu koja se tiče regulisanja novih duvanskih proizvoda, tako u cilju njihovog ograničenja upotrebe i dostupnosti maloljetnim licima - naveo je Medenica.


On je kazao da naša regulativa treba bila stroža od one u zapadnoj Evropi, zbog, kako je pojasnio, mentaliteta i jer nismo spremni za strogo poštovanje pravila.

Građani će moći samo fizički da kupe duvan u maloprodajnim mjestima koji su dobili adekvatnu dozvolu, jer je predviđena zabrana prodaje i reklamiranja duvanskih proizvoda preko interneta ali i zabrana prodaje tih proizvoda na pijacama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.