NavMenu

Traži se i lokacija za izgradnju nove bolnice u Meljinama

Izvor: Dan Četvrtak, 08.12.2022. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Silas Camargo Silão)
Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić smatra da bi Vlada na današnjoj sjednici trebalo da usvoji odluke koje je sa predstavnicima bolnice Meljine i Instituta Igalo, početkom ove sedmice, dogovorio na sastanku sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Predlogom da Fond zdravstva privremeno preuzme bolnicu, proširi usluge i poveća cijene usluga, biće zaštićena i bolnica i zaposleni u njoj.

- Osim preuzimanja, očekujem i da Fond zdravstva poveća cijene usluga. Na sastanku smo saznali da firme koje su u privrednim poteškoćama i koje su ušle u neku krizu uslijed privrednog kriminala, za iste postoji segment u Zakonu tj. kako i na koji način država može da ih preuzme. Postoji opcija da na određeni način država preuzme bolnicu dok se dugoročno ne riješe problemi - objasnio je Katić.

Osim ovog plana A, kako je kazao, postoji i plan B koji podrazumijeva iznalaženje nove lokacije u Meljinama, na kojoj će biti izgrađena nova bolnica.

- Vrlo je složen problem bolnice Meljine jer se u okviru njega vodi na desetine postupaka. Moramo imati varijantu A i B. Herceg Novi ima bolnicu i mi ćemo uraditi sve da se ona opstane. Rješenje u ovom slučaju nije samo kod Vlade i resornih ministarstva, već i druge grane vlasti moraju da donosu odluke, a oni još ne mogu da zauzmu jasan stav, jer nije u pitanju samo jedan sud i nije lako donijeti odluku - kazao je Katić.

U ovom momentu, kako je istakao, važno je da bolnica Meljine funkcioniše, da zaposleni primaju zarade kao i njihove kolege u sistemu javnog zdravstva, da država stane iza njih.


- Na taj način sačuvaćemo ovu bolnicu do njenog konačnog rješenja statusa ili izgradnje nove bolnice - poručio je Katić.

Inače, za bolnicu su u opticaju tri rješenja od kojih bi prvo podrazumijevalo ukidanje privremene mjere raspolaganja imovinom, koju je ranije uvelo Specijalno državno tužilaštvo, drugi model rješenja je kupovina iz stečaja i treći je uvođenje privremenog upravljanja u skladu sa Zakonom o privremeno i trajno oduzetoj imovini.

No, budući da je model preuzimanja bolnice od Fonda zdravstva privremen, izvjesno je da će se ipak graditi nova bolnica, dok istekne privremeno upravljanje.

Bolnica Meljine je u stečaju i stečajni upravnik je već nekoliko puta najavljivao postepeno gašenje zdravstvene ustanove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.