NavMenu

Đurović: Obaviti konsultacije oko uvećane dnevnice za djelatnosti koje zahtijevaju neprekidan proces rada

Izvor: Vijesti Srijeda, 07.12.2022. 15:26
Komentari
Podeli
Goran Đurović (Foto: Gov.me/B. Ćupić)Goran Đurović
Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da novina u Opštem kolektivnom ugovoru da se radnicima za rad nedjeljom uplaćuje dnevnica uvećana od 80% nosi rizik za poslovanje dijela privrede, posebno djelatanosti koje zahtijevaju neprekidan proces rada.

- U tom kontekstu vidim rad medija u Crnoj Gori koji, kao poluga razvoja demokratije kroz sučeljavanje različitih mišljenja i stavova, omogućuju napredak društva u cjelini i čija djelatnost, stoga mora biti sagledana sa posebnim senzibilitetom. Smatram da bi bilo dobro obaviti i konsultacije u vezi sa tim da li se i koliko ova odredba može negativno odraziti na njihovo poslovanje - naveo je Đurović.

On je podsjetio da je usvajanje novog Opšteg kolektivnog ugovora kojim se regulišu brojna radnička prava osnovni garant za njihovo ostvarivanje, ali sa druge strane i održivo funkcionisanje privrede.


- Usvajanje OKU od izuzetnog je značaja i u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i obavezama iz poglavlja 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje - ističe Đurović.

Ministar je podsjetio da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja nadležnim institucijama poslalo predlog OKU koji će nakon dobijanja pozitivnog mišljenja, biti upućen Vladi na razmatranje.

- Vjerujem da će Vlada kao i do sada, a u dogovoru sa socijalnim partnerima, donijeti najbolju moguću odluku i za zaposlene i za poslodavce - kazao je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.