NavMenu

Amerika će proizvoditi tajvanske čipove

Izvor: B92 Srijeda, 07.12.2022. 13:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Bru-nO)Ilustracija
Tajvanski proizvođač čipova TSMC objavio je da je uz prvu fabriku koju gradi u SAD-u TSMC Arizona, koja bi trebalo da započne s proizvodnjom N4 tehnologije procesora 2024, takođe započeo izgradnju druge fabrike koja bi trebala da započne proizvodnju 3-nanometarske procesne tehnologije u 2026, piše seebiz, a prenosi B92.net.

Ukupna investicija za ove dvije fabrike iznosiće približno 40 mlrd USD, što predstavlja najveće direktno strano ulaganje u istoriji Arizone i jedno od najvećih direktnih stranih ulaganja u istoriji Sjedinjenih Država.

Uz više od 10.000 građevinskih radnika koji su pomogli u izgradnji, očekuje se da će dve fabrike TSMC Arizona stvoriti dodatnih 10.000 visokoplaćenih radnih mjesta u visokoj tehnologiji, uključujući 4.500 izravnih poslova u TSMC-u. Kada budu završene, dvije fabrike TSMC Arizona proizvodiće više od 600.000 wafera godišnje, s procijenjenom vrijednošću krajnjeg proizvoda od više od 40 mlrd USD.

TSMC Arizona je ujedno u fazi planiranja za postrojenje za industrijsku regeneraciju vode na licu mjesta koje će, kada bude završeno, omogućiti lokaciji TSMC Arizona da postigne gotovo nulto ispuštanje tečnosti.

- Kada bude završen, TSMC Arizona ima za cilj da bude najzeleniji proizvodni pogon za poluprovodnike u Sjedinjenim Državama koji proizvodi najnapredniju procesnu tehnologiju poluprovodnika u zemlji, omogućujući sledeću generaciju računarskih proizvoda visokih performansi i niske potrošnje u godinama koje dolaze - rekao je predsjednik TSMC-a dr Mark Liu.

- Zahvalni smo na kontinuiranoj saradnji koja nas je dovela ovdje i drago nam je što možemo da radimo s našim partnerima u Sjedinjenim Državama kako bismo služili kao baza za inovacije poluprovodnika, dodao je on.

Ova ogromna investicija dobro je došla administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joseph Biden), a ujedno predstavlja i veliki politički bod za Tajvan, koji je već duže vrijeme u strahu od moguće invazije Kine. Teško da tajvanski čipovi koji se proizvode u Americi mogu da spriječe invaziju, ali Kina dobija jasnu poruku koliko je Amerikancima stalo do Tajvana, pa ovo možda doprinese bar laganom smanjenju tenzija, prenosi sajt B92 pisanje SEEbiz-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.