NavMenu

Švajcarska razmatra zabranu vožnje električnih automobila

Izvor: magazinauto.com Srijeda, 07.12.2022. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Švajcarska bi mogla da bude prva zemlja koja će uvesti zabranu vožnje električnim automobilima osim u hitnim slučajevima kako bi osigurala energetsku stabilnost. Nekoliko medija je već izvestilo o tome, pozivajući se na nacrt uredbe o ograničenjima i zabranama korišćenja električne energije.

Neki od njih navode da je "Privatna upotreba električnih automobila dozvoljena samo za apsolutno neophodna putovanja (npr. profesionalna praksa, odlazak u nabavku, poseta lekaru, prisustvo verskim događajima, prisustvovanje suđenjima)." Planirano je i strože ograničenje brzine na autoputevima.

Veći dio električne energije Švajcarska dobija iz hidroelektrana. Međutim, zemlja uvozi i struju iz Njemačke i Francuske. Ako tamo postoje problemi sa snabdijevanjem, električna energija bi takođe mogla da postane deficitarna.

Energetska bezbjednost u Evropi se smatra ugroženom zbog rata u Ukrajini. Mnoge zemlje se stoga spremaju za vanredno stanje.

Ograničenja u e-mobilnosti su predviđena samo za eskalaciju trećeg nivoa, navodi se u nacrtu. Prije toga bi u privatnim domaćinstvima stupile na snagu mjere štednje. Mašine za pranje veša, na primjer, treba da rade samo na maksimalno 40 stepeni. Duvači lišća, grijači za dvorište, grijači sjedišta u ski-liftovima ne smiju da rade. Čak se navodi da video snimci servisa za strimovanje treba da se prikazuju samo u SD rezoluciji.


Međutim, to je još uvijek samo nacrt. Ukoliko zaista dođe do nestašice struje, mjere bi trebalo da se prilagode i da uredba tek tada stupi na snagu.

S obzirom na krizu, Njemačka je takođe postavila plan za uštedu energije za smanjenje potrošnje električne energije. Na primjer, privatni bazeni se više ne mogu grijati na gas ili struju. Kancelarije takođe treba zagrijavati samo na maksimalno 19 stepeni ako je moguće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.