NavMenu

WAF nagrada za najbolju građevinu godine dodijeljena radikalnoj rekonstrukciji nebodera (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Utorak, 06.12.2022. 14:24
Komentari
Podeli
(Foto: Diri/unsplash)
Poslednjeg dana godišnjeg Svjetskog festivala arhitekture (WAF) u Lisabonu, Portugal, proglašena je najbolja građevina godine. Quay Quarter Tower, delo studija 3XN Architects, dobio je titulu "World Building of the Year" zbog svog privlačnog dizajna i pametne prenamjene postojeće kule.

Quay Quarter Tower nalazi se na istaknutom mestu u Australiji, u blizini čuvene Sidnejske opere. Neboder je uređen kao niz od pet naslaganih pomaknutih blokova i dostiže maksimalnu visinu od 206m. Njegova neobična forma stvara više atrijumskih prostora unutar građevine i nudi fleksibilan kancelarijski prostor sa odličnim pogledom i prirodnim svjetlom.

Što se strukture tiče, ova zgrada više predstavlja rekonstrukciju prethodne nego izgradnju nove građevine, a 3XN Architects je ponovo iskoristio jezgro i veći dio stubova i greda iz tipične pravougaone kancelarijske kule koja je ovde postojala od 1976. godine.

Programski direktor Svjetskog festivala arhitekture Paul Finch navodi da je pobjednik dobio zadatak da obezbijedi zgradu na odličnoj lokaciji i da zadrži ogroman dio postojeće 50 godina stare komercijalne kule, a rezultat je bio odličan primjer adaptivne ponovne upotrebe. On smatra da kula ima odličnu priču o ugljeniku i primjer je anticipativnog dizajna radnog prostora proizvedenog.

Priznanje za najbolji pejzaž godine (The Landscape of the Year) dobili su Shancun Atelier, Arhitektonska škola Univerziteta Tsinghua i Institut za arhitektonsko projektovanje Anshun za projekat pod nazivom "Očuvanje i rehabilitacija ruralnog pejzaža Gaodanga: selo etničke manjine Buyi u jugozapadnoj Kini". Projekat je usredsređen na tradicionalno selo u udaljenom planinskom području i uključivao je ponovnu izgradnju i popravku postojećih struktura i ponovno uspostavljanje drenažnih jarkova i pirinčanih polja, obezbjeđujući održivost sela za buduće generacije.

Budući projekat godine (The Future Project of the Year) slavi najbolje svjetske građevine koje tek treba da budu završene. Ovogodišnji pobjednik je Iranska staza snova / Veza između sportsko-rekreativnog parka i kulturne ulice, koju je dizajnirao CAATStudio. Projekat predviđa novu pješačku i biciklističku stazu u zapadnom dijelu kompleksa brda Abbas Abad u Teheranu.

VAFX Award slavi predloge koji se bave globalnim izazovima. Ovogodišnji pobednik je BAD - izgrađen od strane Associative Data + Guallart Architects za njihov projekat "The Tower of Life", koji je osmišljen za Senegal, u Africi. Konceptualni neboder bi imao fasadu sačinjenu od 3D štampane gline lokalnog porekla i uključivao bi mnogo zelenila i obnovljivih izvora energije.

Nagrada za najbolju upotrebu sertifikovanog drveta (The Best Use of Certified Timber Prize), koja promoviše zgrade napravljene od drveta iz održivog izvora, pripala je Spain's Paseo Mallorca 15, iza koga stoji OHLAB. Sudije su pohvalile korišćenje prirodnog svjetla u projektu i njegovu energetsku efikasnost. Projekat je ocijenjen kao pasivna kuća zelene gradnje, što znači da zahtijeva vrlo malo energije za održavanje ugodne temperature unutra, bez obzira na vremenske prilike.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.