NavMenu

Ova zemlja bi mogla da postane treća svjetska privreda

Izvor: Telegraf biznis Utorak, 06.12.2022. 14:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija
Prema projekcijama S&P Global i Morgan Stanley, Indija bi mogla da postane treća svjetska privreda, odnosno ako prestigne Japan i Njemačku.

Procjenjuje se da će nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Indije u prosjeku iznositi 6,3% do 2030. godine, a više nego udvostručiti u odnosu na sadašnje nivoe do 2031. godine.

- Indija ima uslove za privredni procvat podstaknut offshore poslovanjem, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje - napisali su u izvještaju analitičari Morgan Stanley-a.

- Ti će pokretači učiniti Indiju trećom najvećom svjetskom privredom prije kraja decenije.

Projekcija S&P-a zavisi od nastavka trgovinske i finansijske liberalizacije, reforme tržišta rada, kao i o ulaganju u indijsku infrastrukturu i ljudski kapital.

- Indija treba puno toga da nadoknadi u pogledu privrednog rasta i prihoda po glavi stanovnika - rekao je ekonomista Dhiraj Nim, dodajući da su neke od navedenih reformi već pokrenute.


Šta će uticati na rast?

Prema S&P-ovim analitičarima, postoji jasan fokus indijske vlade da država postane središte za strane ulagače, kao i proizvodna sila, a njihovo glavno sredstvo za to je šema podsticaja za jačanje proizvodnje i izvoza. Takozvani PLIS, koji je uveden 2020. godine, nudi među ostalim podsticaje domaćim i stranim ulagačima u obliku poreznih olakšica i odobrenja licenci.

Isto tako, Morgan Stanley procjenjuje da će udio indijske proizvodnje u BDP-u porasti sa 15,6% BDP-a, koliko trenutno iznosi, na 21% do 2031. godine, što implicira da bi se prihodi od proizvodnje mogli povećati tri puta, sa sadašnjih 447 mlrd USD na oko 1.490 mlrd USD.

Globalna recesija mogla bi da dovede u pitanje prognozu Morgan Stanley-ja s obzirom na to da indijska privreda zavisi od trgovine i izvosi 20% svoje proizvodnje.

Takođe, rizici se ogledaju i u kvalifikovanoj radnoj snazi, nepovoljnim geopolitičkim događajima i političkim odlukama u državi.

Iako je ukupni BDP Indije već iznad nivoa prije pandemije, očekivani rast biće mnogo slabiji u poređenju s prethodnim kvartalima, rekla je Sonal Varma, glavna ekonomistkinja Nomure, prenosi sajt Telegraf biznis.

- Realni BDP sada je 8% iznad nivoa pre pandemije u smislu stope rasta, ali u smislu perspektive postoje opasnosti s globalne strane finansijskih stanja - rekla je Varma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.