NavMenu

Od oktobra naredne godine smanjenje cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU

Izvor: Mina Utorak, 06.12.2022. 12:44
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Telekom operateri iz Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o romingu, kojom se omogućava smanjenje cijena između Unije i regiona od 1. oktobra naredne godine, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Potpisivanjem te Deklaracije počeo je samit EU i Zapadnog Balkana u Tirani.

Prema riječima generalne sekretarke RCC-a, Majlinde Bregu, nakon što je režim rominga kao kod kuće stupio na snagu u regionu prošlog jula, prvo pitanje je bilo kada će se smanjiti cijene rominga sa EU.

- I to je prva stvar na kojoj smo počeli raditi nakon tog 1. jula. Drago mi je da mogu reći da je to vrijeme došlo i da će cijene rominga između Zapadnog Balkana i EU pasti zajedno s lišćem naredne jeseni. To je, međutim, tek početak procesa, do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cijena rominga između EU i regiona na približno isti nivo domaćih cijena - rekla je Bregu.

Ona je, nakon potpisivanja Deklaracije, održala zajedničku konferenciji za novinare sa potpredsjednicom Vlade Albanije Belindom Balluku, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i predstavnicima telekom operatera iz EU i Zapadnog Balkana.

Iz RCC je saopšteno da to praktično znači da će svaki telekom operater iz EU i regiona, koji je potpisnik Deklaracije, razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cijena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama, dok će prva značajna smanjenja cijena usluga prenosa podataka u romingu stupiti na snagu od 1. oktobra naredne godine.

- Važno je da kreatori politika na Zapadnom Balkanu ubrzaju sprovođenje reformi politika u telekom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog samita Zapadnog Balkana, a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regiona i poticajnijeg poslovnog okruženja. Ekonomije sa Zapadnog Balkana treba da sprovedu pomenute reforme najkasnije do kraja naredne godine - dodaje se u saopštenju.

Bregu je napomenula da pregovori o postizanju sporazuma nikada nijesu lagani.

- Ova je Deklaracija, međutim, rezultat snažnog angažmana telekom operatera iz EU i regiona i podrške Evropske komisije (EK), RCC-a, kao i predanosti vlasti iz regiona. Prošlog mjeseca smo u Berlinu ostvarili veliki napredak sa tri sporazuma o mobilnosti. A sada, roming sa EU je još jedno važno postignuće u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu - smatra Bregu.


Prema njenim riječima, svaki rezultat ostvaren u sklopu programa za zajedničko regionalno tržište, korak je naprijed ka uspostavljanju povoljne investicione klime, koja u region može privući izuzetno kvalitetne i trajne investicije.

- Pozivamo i druge telekom operatere iz EU i sa Zapadnog Balkana da se u bilo koje vrijeme priključe ovoj inicijativi - poručila je Bregu.

Iz RCC-a su naveli da su koristi Deklaracije mnogostruke.

- Tako će se uštedjeti novac građana u cijelom regionu i EU dok putuju, a smanjiće se i operativni troškovi privrednika i podstaći poslovanje izvan matičnih granica. Ova inicijativa je izvanredna, tim prije što je zasnovana na dobrovoljnoj osnovi između telekom operatera - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.