NavMenu

Institut Pantone izabrao: Viva Magenta boja za 2023. (VIDEO)

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 06.12.2022. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/padrinan)
Institut za boje Pantone, kao i svake godine, predstavio je boju koja će obilježiti 2023, opisana kao "nijansirani grimizni ton" koji balansira toplo i hladno, viva magenta je nijansa koja će obilježiti godinu pred nama.

Viva magenta je nijansa koja postoji između plave i crvene, tople i hladne, nalazi se u svom vlastitom spektru. Stara je 150 godina, ali je još uvijek okrenuta budućnosti, istovremeno je digitalna i iskonska.

- Ona je hrabra, neustrašiva i pulsirajuća - poručili su iz Instituta.

Nakon prigušene večernje plave 2020. godine, dva pobjednika 2021, sive i žute, koje su upozoravale na opasnost, te ovogodišnje svijetlozelenkaste boje, Pantone se za 2023. odlučio za ovu "odvažnu" nijansu crvene.

U popularnoj kulturi, nijanse magenta su posvuda, od prepoznatljive smokey-eye šminke u boji bobičastog voća Marvelove heroine Šarliz Teron, do aristokratskog odijevanja Emili Blant u seriji The English.

Viva magenta čini se kao dobar i prikladan izbor za razdoblje kada je sve jako sivo, mračno i mutno, a mnogi su izgubili nadu. To je boja otpornosti ljudskog duha.

Usprkos svom neprirodnom, čak i digitalnom izgledu, magenta podsjeća na glinu, pećinske slike, čak i na boje galaksije. Vjerovalo se da je najraniji biljni svijet na Zemlji, prethodeći hlorofilu, bio slične ljubičaste nijanse.

Magenta je "izmišljena" boja koju je napravio čovjek, a pojavila se sredinom 19. vijeka nakon slučajnog izuma mauveine, takođe poznate kao anilinska ljubičasta i Perkinova ljubičasta, jedna od prvih sintetičkih boja, a veliki komercijalni uspjeh nadahnuo je druge u Evropi da istraže dalje.

Godine 1859, nakon otkrića hemičara u Francuskoj i južnom Londonu, crvenkasto-ljubičasta boja počela se proizvoditi kao "fuksin" ili "rozein".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.