NavMenu

OTP banka dobitnik nagrade prestižnog magazina The Banker za najbolju banku u Srbiji

Izvor: Promo Ponedjeljak, 05.12.2022. 18:24
Komentari
Podeli
(Foto: sumire8/shutterstock.com)
OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodjeli godišnjih nagrada svjetskog finansijskog magazina The Banker. Prestižnu nagradu primio je Predrag Mihajlović, predsjednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija na gala ceremoniji u Londonu, koja je održana u okviru Globalnog bankarskog samita.

Godišnja priznanja za najbolju banku finansijskog magazina The Banker, sa skoro stogodišnjom tradicijom poslovanja u okviru svjetske finansijske grupe Financial Times, važe za tržišni standard za izvrsnost u bankarstvu i za najprestižnija priznanja u finansijskom svijetu.

Tim povodom, Joy Macknight, urednica ovog magazina izjavila je:

- Završeno spajanje tako velikih razmera usred globalne pandemije zaslužuje svako poštovanje, i iz tog razloga nagrada za Najbolju banku u Srbiji 2022. godine dodeljuje se OTP banci. Dodatno, ovu nagradu OTP banka je osvojila i zbog svojih snažnih finansijskih rezultata, ESG strategije i učinjenog napretka u oblasti digitalne transformacije.

Prilikom donošenja odluke o najboljima, finansijski eksperti i analitičari upoređuju poslovanje banaka i procjenjuju uspješnost na osnovu jasno postavljenih kriterijuma tržišne pozicije, rasta i performansi, povraćaja na kapital, strateških inicijativa, tehnološkog razvoja i kvaliteta i inovativnosti ponude proizvoda i usluga.

- Nagrada svjetskog magazina The Banker za najbolju banku u Srbiji je još jedna potvrda naše apsolutne posvećenosti i ekspertize. Uspjeli smo da ostvarimo rekordne rezultate poslovanja i dvocifren rast u svim poslovnim segmentima. OTP banka ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine profit prije oporezivanja u iznosu od 92 mil EUR, uz povraćaj na kapital od 15%. Dodatno smo učvrstili poziciju najvećeg kreditora privrede i stanovništva, kao i lidera na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga. U istoj godini dobili smo dve najprestižnije nagrade za najbolju banku u Srbiji - prvo Euromoney nagradu za izvrsnost 2022, a sada i od magazina The Banker. Izuzetno sam ponosan kad kažem da je 2022. najuspješnija godina u istoriji poslovanja OTP grupe u Srbiji. Imajući u vidu izazovne okolnosti sa kojima se cio svijet susreće, ove nagrade imaju veći značaj i ulivaju nam optimizam da spremni dočekujemo narednu godinu, odlučni da i dalje pružamo snažnu podršku privredi i građanima - izjavio je Predrag Mihajlović, predsjednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.


Pored priznanja za najbolju banku u Srbiji koju je dobila OTP banka Srbija, magazin The Banker prepoznajući ambicioznu strategiju ekspanzije, digitalne transformacije i usmerenosti na klijente, nagradio je i matičnu OTP banku u Mađarskoj, kao i članice OTP Grupe u Bugarskoj, Sloveniji i Albaniji. To dokazuje međunarodnu ekspertizu i lidersku poziciju u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Poslednjeg dana septembra 2022. godine, aktiva je iznosila 6,26 mlrd EUR, što predstavlja porast neto aktive za 15,1% u odnosu na treći kvartal 2021. godine. Kada je riječ o kreditima, OTP banka je zabilježila ukupan iznos od skoro 4,8 mlrd EUR što predstavlja porast od 15,4% u odnosu na isti period prethodne godine. Time je zadržano prvo mjesto na srpskom tržištu sa učešćem od 17,6%.

Stambeni krediti iznose preko milijardu eura, sa godišnjim rastom od 15,5% i imaju tržišni udio od 22,2%. Veliki skok zabilježen je i u oblasti gotovinskih kredita, gdje je sa rastom od 6,7% dosegnut iznos od 1,1 mlrd EUR, što predstavlja 20,1% tržišnog učešća.


Značajno povećanje ostvareno je i u segmentu poslovanja sa privredom, gdje je sa 2,5 mlrd EUR, zabilježen rast od 21% u odnosu na treći kvartal 2021. Na taj način OTP banka ostaje na prvom mjestu sa 16,8% tržišnog učešća u kreditiranju privrede.

Kad je riječ o depozitima, banka je ostvarila u prethodnom periodu i u ovoj oblasti odlične rezultate, sa godišnjim rastom od 11,7% i tržišnim učešćem od 11,8%. Trend ostvarenja odličnih rezultata nastavlja se i u svim segmentima transakcionog bankarstva, u faktoringu banka ostvaruje rast od 33% u izloženosti i 13% u volumenu finansiranja.

U dokumentarnom poslovanju banku klijenti prepoznaju kao značajnog partnera, što se oslikava u rastu izloženosti od 29% na kraju trećeg kvartala u odnosu na isti period prošle godine.

U okviru OTP Grupe u Srbiji posluju i OTP Leasing Srbija i OTP Osiguranje koji takođe bilježe odlične rezultate. U odnosu na isti period prošle godine, u operativnom lizingu je ostvaren rast od rekordnih 72% dok je u finansijskom lizingu u pogledu iznosa finansiranja ostvaren rast od 40% uz povećano tržišno učešće na 20,1%. OTP Osiguranje je ostvarilo u prvih devet mjeseci 2022. godine rast ukupne bruto premije od 34% u odnosu na isti period prošle godine, dok je tržište životnog osiguranja poraslo za dva odsto.

Zahvaljujući prisutnosti OTP banke u 91 gradu sa 155 ekspozitura i 271 bankomata, klijentima širom Srbije dostupna je široka lepeza proizvoda i usluga, kao i efikasan servis i ponude prilagođene njihovim konkretnim potrebama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.