NavMenu

Steklarna Hrastnik najavila ulaganje više od 300 mil EUR u Srpsku fabriku stakla

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.12.2022. 10:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Slovenačka Steklarna Hrastnik, koja je preko svog vlasnika iz Švajcarske Global Glass-a preuzela Srpsku fabriku stakla iz Paraćina, transformisaće tu fabriku poput staklare iz Slovenije, koristeći put zelene energije, a za šest godina uložiće više od 300 mil EUR u izgradnju novih peći, navedeno je sajtu Vlade Srbije.

Kako je Prilikom obilaska fabrike istakla premijerka Srbije Ana Brnabić, od 1. januara slijedi prebacivanje svih zaposlenih na Privredno društvo Srpska fabrika stakla, a pronalaženje strateškog partnera bilo je od velikog značaja budući da smo do sada svo staklo i staklenu ambalažu uvozili, dodala je ona.

Brnabić je izrazila nadu da će doći do dodatnog povećanja plata, kao i povećanja broja zaposlenih na nekih 700, 750 ljudi, zato što postoji kapacitet da postanemo regionalni lider i izvoznik stakla koji će diktirati uslove na tržištu.

Predsjednik Upravnog odbora firme Global Glass Igor Lah najavio je da je u planu da se u srpskoj staklari od 2028. godine proizvodi i do 1.400 tona stakla dnevno.

- Čvrsto vjerujem u to da je svakoj državi potrebna sopstvena proizvodnja i da je industrija, kao što je staklarstvo, njen temelj - predočio je on i naglasio da je sve značajnije da proizvodi domaće proizvodnje budu na odgovarajući način dostupni u zemlji u kojoj se proizvode.

Lah je podsjetio na to da staklara u Paraćinu ima zanimljivu i raznoliku istoriju, a nisu joj nepoznati ni teški trenuci, ocijenivši da ova fabrika danas ima veliki potencijal.

Generalni direktor Steklarna Hrastnik u Sloveniji i fabrike stakla u Srbiji Peter Čas predstavio je viziju i plan razvoja srpske fabrike u narednom periodu, koji podrazumeva i izgradnju prvog nacionalnog centra za reciklažu stakla u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.