NavMenu

Uskoro pozivni tender firmama za gradnju HE Buk Bijela - Pripremni radovi u završnoj fazi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.12.2022. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Foca24 Info/Screenshot)
Na gradilištu Hidroelektrane Buk Bijela kod Foče u završnoj fazi je izgradnja gradilišnog naselja, te upravne zgrade i prateće infrastrukture.

Pripremni radovi na lijevoj obali Drine počeli su prošle godine i trebalo bi da budu završeni u junu iduće godine.

Uz više objekata sa sobama i apartmanima, gradilišno naselje za više od 400 radnika, koji će tu biti smješteni za vrijeme izgradnje Hidroelektrane Buk Bijela, imaće i veliki restoran, ambulantu, vešernicu, sportska igrališta, prenosi radiofoca.com.

Upravna zgrada i zgrada za izvođača i nadzor grade se uzvodno od ove lokacije u neposrednoj blizini buduće brane.

Osim objekata, grade se i pristupni putevi, kao i vodovodni sistem za radničko naselje.

Izvođač radova je preduzeće Sloga iz Кragujevca, a od ukupno 80 radnika, koliko ih je angažovano u pripremnoj fazi, pedesetak ih je iz Foče, raznih profila.

Milan Baštinac, predsjednik Upravnog odbora HES Gornja Drina kaže da su pripremni radovi kompleksni, te da podrazumijevaju i novi vodovodni sistem i kilometre pristupnih puteva do gradilišnog naselja i od naselja do ulaska u korito Drine.

Naselje se nalazi oko kilometar nizvodno od mjesta gdje će se graditi brana i služiće za izgradnju i ostale dvije hidroelektrane u sistemu Gornja Drina- uz HE Buk bijela, to su HE Foča i HE Paunci.

- Nakon izgradnje svih ovih elektrana, namjera nam je da kompletno naselje prepustimo na upravljanje lokalnoj zajednici, a da lokalna zajednica odlučuje o sadržajima koje će davati lokalnom stanovništvu kroz ovu infrastrukturu - kaže Baštinac.

On dodaje da HES Gornja Drina planira do kraja godine da pošalje pozivni tender respektabilnim firmama koje će da se takmiče za sistem "ključ u ruke" izgradnje HE Buk Bijela.

- Računamo da će sami pregovori sa potencijalnim izvođačem radova na samoj elektrani trajati od devet mjeseci do godinu dana, a nakon toga postoji mogućnost da se relativno brzo organizuje samo gradilište i počnu radovi na terenu - naveo je Baštinac.

On je podsjetio da je vrijednost gradnje HE Buk Bijela, zajedničkog poduhvata elektroprivreda Srpske i Srbije, oko 250 mil EUR, koliko će koštati i gradnja preostale dvije elektrane, tako da ukupna investicija iznosi oko 500 mil EUR.

Projekat će biti finansiran u omjeru 51% Elektroprivreda Srbije, 49% Elektroprivreda Republike Srpske, koliki je i udio suvlasništva u zajedničkoj firmi HES Gornja Drina.

Baštinac napominje da je od Vlade Srbije obezbijeđena garancija za finansiranje.

- Tako da se nadamo da ćemo i u sklopu odabira izvođača da dobijemo i povoljno finansiranje, s obzirom da je garancija Vlade Srbije respektabilna i sigurno će da obezbijedi povoljnije uslove, nego što bi bilo da finansiranje tražimo mi sami na tržištu - rekao je Baštinac.

Nakon odabira i uvođenja izvođača radova, rok za izgradnju HE Buk bijela je četiri godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.