NavMenu

U najavi prodaja jedne od najatraktivnijih lokacija u Budvi - Stečaj vodi Lugove na doboš

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 05.12.2022. 09:00
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/VeleMarinkovic)
Jedna od najatraktivnijih parcela u Budvi, stadion Lugovi, mogla bi na doboš ako brojni povjerioci uspiju u namjeri da se uvede stečaj u ugašeni fudbalski klub Mogren.

Da bi više miliona eura vrijednih 2.500 m2, i dalje uknjiženih na nekadašnjeg prvaka Crne Gore, moglo da se nađe na prodaji, Vijestima je rečeno u Opštini Budva, koja godinama vodi borbu kako bi parcela postala njeno vlasništvo.

Lokalna uprava je stoodstotni osnivač Mogrena, za koji se, osim sportskih uspjeha, vežu i brojne malverzacije nekadašnjih čelnika budvanskog DPS-a.

Parcela na obali mora dio je nekadašnjeg sportskog kompleksa od 1,2 hektara i jedina je ostala upisana na taj ugašeni klub.

Pravni zastupnici fudbalera, koji godinama vode sudski spor zbog neisplaćenih honorara, upozorili su da bi eventualno knjiženje parcele na Opštinu Budva predstavljalo krivično djelo i da bi u tom slučaju podnijeli prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.

Sada je sve na Privrednom sudu, pred kojim, kako kažu u Opštini, pojedini povjerioci već namjeravaju da zatraže uvođenje stečaja. To što je FK Mogren brisan iz registra sportskih organizacija, navodno nije dovoljan dokaz da je izvršni dužnik prestao da postoji, jer je i dalje poreski obveznik kod Uprave prihoda i carina, a nije izbrisan iz Centralnog registra privrednih subjekata kao privredno društvo.


Fudbaleri traže 320.000 EUR, treneri oko 100.000

Privredni sud je ranije obustavio izvršenja javnih izvršitelja donesenih na osnovu pravosnažnih sudskih presuda, a na zahtjev brojnih povjerilaca.

FK Mogren, na osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka Arbtražnog suda Fudbalskog saveza Crne Gore i cetinjskog Osnovnog suda, duguje svojim bivšim fudbalerima više od 320.000 eura, sa kamatama.

Javni izvršitelj donio je rješenja o naplati tih, ali i potraživanja firme Montesun od deset hiljada eura. Ta firma blokirala je zemljišni kompleks, a "šapu" na zemlju su stavila i dva bivša trenera kluba, koji potražuju oko stotinu hiljada eura, koliko im je uprava kluba navodno ostala dužna.

Prvu blokadu zemlje,kako su ranije Vijesti objavile, upisala je firma Transpetrol, koja potražuje 153.000 EUR.


Boro Lazović oprostio milione

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima,trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja nijesu navedena u finansijskom izvještaju iz 2016. na posljednjoj održanoj skupštini kluba.

U avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo. Tada je predočen dug od 4,9 mil EUR.

Nekadašnjem sportskom direktoru kluba Boru Lazoviću navodno se dugovalo 4,5 mil EUR, ali je on na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje,jer je sve, kako je istakao, dao zbog uspjeha Mogrena.

Nakon što je 2016. godine DPS izgubio na lokalnim izborima, a upravljenja gradom preuzela koalicija DF-a i Demokrata, Sekretarijat za zaštitu imovine punih šest godina pokušavao je da se uknjiži na parcelu Mogrena i spriječi da dođe do prodaje jedne od građevinski najatraktivnijih parcela.

Detaljnim urbanističkim planom Budva centar na parceli su ucrtane dvije kule-bliznakinje, od po 12 spratova.

Planski dokument je odlukom Vlade Zdravka Krivokapića prošle godine stavljen van snage do donošenja Prostorno-urbanističkog plana za Budvu.


Đukanovićeva vlada zaustavila prodaju

Bivše opštinsko DPS rukovodstvo još u aprilu 2015. namjeravalo je da proda zemljišni kompleks na Lugovima, od čega je planirano da se inkasira najmanje 12 miliona eura, što je osujetila Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

DPS funkcioneri već su bili predmet istrage Specijalnog državnog tužilaštva, gradonačelnici su hapšeni i procesuirani, pa je i odgovor centrale iz Podgorice bio samo još jedna opomena da neće tolerisati nove afere.


Vlada je objasnila da nije dala saglasnost zbog neriješenih imovinskih odnosa na Lugovima, jer je nekoliko mještanskih porodica pokrenulo postupak deeksproprijacije. Kako zemlja nije bila privedena namjeni,mještani su, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za katastar…

Na Lugove bacili oko i Šarići

FK Mogren je prije deceniju i po dobio na poklon od tadašnje DPS-SDP gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve. Javnosti je predstavljeno da se u Dubovici planira izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja, što je bila jedna u nizu nerealizovanih megalomanskih ideja.

Ta ideja pala je u vodu nakon što je Mogren 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim ofšor kompanijama, iza kojih je, prema navodima medija, stojao narkobos Darko Šarić. Mogren je sa frimom Amsone enterprises Montenegro, čiji je osnivač kiparska kompanija Amsone enterprises ltd, te firmom Nova star CG, osnovao kompaniju Novostar investment DOO, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima.

Nakon burne reakcije javnosti, te protesta mještana, kao i dijela simpatizera DPS-a koji su optužili partijske kolege za mutne radnje, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen je Opštini.

Parcela od 2.500 kvadrata spletom okolnosti ostala je upisana na Mogren, zbog čega i danas glavoboljaju u lokalnoj upravi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.