NavMenu

Elektroprivreda planira gradnju tri gasne elektrane

Izvor: Mina/Vijesti Ponedjeljak, 05.12.2022. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)Ilustracija
Elektroprivreda (EPCG) u okviru novog investicionog ciklusa koji je pokrenula planira gradnju tri glasne elektrane ukupne instalisane snage od 400 megavata.

Iz državne energetske kompanije Vijestima je objašnjeno da je riječ o hibridnoj elektrani baziranoj na gasnoj turbini snage minimum 50 megavata u blizini Luke Bar sa potencijalnim obnovljivim izvorima, kombinovanoj elektrani na gas snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa Kombinata aluminijuma (KAP) u kombinaciji sa potencijalnim obnovljivim izvorima i elektrani na gas snage do 200 megavata u Pljevljima.

Da bi pripremila neophodnu dokumentaciju kompanija je na javnom tenderu izabrala konsultata koji treba da uradi Studiju sa razradom tehničkih rješenja i prethodno studiju izvodljivosti elektrana na gas u Crnoj Gori. Izrada te dokumentacije se očekuje do kraja januara naredne godine.

Studija treba da pokaže budžetsku procjenu, odnosno koliko će novca trebati za svaku fazu, uključujući i dugoročni ugovor o održavanju gasnih turbina i ostale relevantne opreme.

Iz EPCG su saopštili da je odlukom Odbora direktora kompnije od 3. decembra prošle godine pokrenut novi investicioni projekat, odnosno izrada Studije sa razradom tehničkih rješenja i prethodne studije izvodljivosti elektrana na gas u Crnoj Gori.

- Tom studijom će biti obuhvaćena analiza sljedećih scenarija - hibridna elektrana bazirana na gasnoj turbini snage mininum 50 megavata u blizini Luke Bar sa potencijalnim obnovljivim izvorima, kombinovana elektrana na gas snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa KAP-a u kombinaciji sa potencijalnimvljivim izvorima i elektranu na gas snage do 200 megavata u Pljevljima. Predloženi koncepti imaju za cilj da se omogući dugoročno korišćenje lokalnih resursa u periodu od minimum 25 gdina i u porpunoj saglasnosti sa klimatskim pravilima i prropisima EU - kazali su iz EPCG.

Iz državne kompanije je objašnjeno da se radi o potencijalnim mogućnostima i konačne odluke će zavisiti od mnogo faktora kao što su rezultati istraživanja nafte i gase u crnogorskom podmorju, dalje energetske politike države po pitanju gasa, razmatranje opcija izgradnje gasovoda iz pravca Albanije - Jadransko jonski ili pravca Srbije ili izgradnja LNG terminala u Baru uz preferiranu opciju korišćenja domaćeg energenta ako to istraživanja dokažu.


- Inicijalna faza u razvoju investicionog projekta su trenutne aktivnosti na izradi Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti. Izradom te studije razmotriće se analiza cijelog životnog ciklusa i strategija za fazno uvođenje i konverziju elektrana od primjene čistog gasa do integracije sa obnovljivim izvorima i potencijalne konverzije u rad sa neutralnim CO2. Na osnovu Studije sa razradom tehničkih rešenja na nivou koncepta, biće izrađena prethodna studija tehno-ekonomske izvodljivosti za cijeli životni ciklus postrojenja - kazali su u EPCG.

Tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke za izradu ove studije objavljena je 30. decembra prošle godine i nakon sprovedenog postupka i vrednovanja pristiglih ponuda, izvršen je odabir prvorangiranog ponuđača sa kojim je potpisan 17. juna Ugovor o pružanju usluga Izrada Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti za gasne elektrane. Riječ je o konsultantu SS&A Power Consultancy iz Švajcarske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.