NavMenu

Odbijen zahtjev države - Nekretnina u centru Budve ostaje u stečajnoj masi

Izvor: Pobjeda Subota, 03.12.2022. 07:34
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Lena Helfinger)
Stečajni sudija Vektre Montenegro Zoran Ašanin potvrdio je odluku stečajnog upravnika Radojice Grbe kojom je odbio zahtjev zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćorović za izlučenjem imovine nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB) u Budvi.

Zaštitnica je u prigovoru na Grbinu odluku ukazala da je na ovim nepokretnostima država jasno naznačena kao vlasnik zbog čega ne mogu biti dio stečajne mase niti njome može raspolagati upravnik. Ipak, sud je stava da je upravnik tačno utvrdio da je riječ o imovini koju je vlasnik Vektre Dragan Brković kupio od kompanije Delfino Mont 2005. godine za 3,3 mil EUR. U listu nepokretnosti se navodi da Vektra Montenegro ima pravo korišćenja 1/1, a država pravo svojine 1/1. Na kompletnoj imovini upisani su različiti tereti, uglavnom hipoteke za kredite Vektre vrijedne 60 mil EUR što, kako ocjenjuje sud, upućuje da je Vektra Montenegro od dana kupovine, ovom imovinom slobodno raspolagala.

Kako je sud zaključio da je imovina stečena kupovinom, te da se tada u skladu sa propisima upisivalo pravo korišćenja, a ne pravo svojine, zahtjev zaštitnika za izlučenjem je odbijen, na šta nema pravo žalbe, ali je upućen da eventualno pravo na ovoj imovini može ostvariti kroz posebne sudske postupke.

Prije zahtjeva za izlučenje imovine, zaštitnica je iz istog razloga tražila stopiranje šeste prodaje imovine Vektre koju je raspisao Grba, u okviru koje se nudilo 5,5 hiljada kvadrata zemljišta i zgrada od 815 kvadrata za 7,5 mil EUR, što je sudija Ašanin odbio u dva navrata.

Apelacioni sud je drugi put potvrdio odluku sudije Ašanina ukazujući da je u međuvremenu bezuspješno okončana šesta prodaja čije je stopiranje traženo.

Stečaj u Vektri Montenegro otvoren je prije skoro dvije godine na zahtjev švajcarske NLB Interfinans zbog duga od 60 mil EUR. Stečajnom upravniku stiglo je 80 zahtjeva za potraživanje ukupno 248 miliona, od čega je Grba osporio 77,6 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.