NavMenu

Za cementaru u Pljevljima zainteresovane kompanije iz Njemačke i BiH - Rudnik uglja očekuje koncesije za eksplataciju sa ležišta Otilovići i Jagnjilo

Izvor: eKapija Subota, 03.12.2022. 07:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja cementare u Pljevljima je projekat koji je utemeljena u planu razvoja privrede Crne Gore, a za gradnju fabrike interesovanje su pokazale firme iz Njemačke i Bosne i Hercegovine, a značaj projekta prepoznala je i Francuska. U realizaciju ove investicije aktivno će biti uključen i Rudnik uglja, a plan je da ovo preduzeće sa ležišta Otilovići, prostora koji je i predviđen za buduću fabriku, eksploatiše ugalj, te ovu lokaciju pripremi za gradnju.

To se moglo čuti tokom poslednje sjednice Odbora direktora Rudnika uglja, kojoj je prisustvovao i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević kazao je da je došlo do smanjenog interesovanja za energetski sektor zbog političke krize na državnom nivou, iako bi, kako je naveo, resorno Ministarstvo moralo da ima daleko intenzivniju komunikaciju s obzirom na medijske pritiske koji se vrše prema Rudniku uglja.

Janjušević je napravio i određenu rekapitulaciju uticaja energetske krize na evropske države, ističući primjere Italije, Njemačke i Austrije koje otvaraju nove termoelektrane.

- Energija i hrana su suštinski segmenti u svakom društvu. Zadovoljstvo mi je što je ministar Ibrahimović danas sa nama, ali neophodna nam je učestalija komunikacija. Stoga, lično se zalažem da je potrebno osnovati Ministarstvo rudarstva i energetike, imajući u vidu značaj energetike za Crnu Goru - rekao je Janjušević.

Izvršni direktor Milan Lekić je upoznao ministra sa zatečenim problemima i izazovima koji su se ispostavili pred novim rukovodstvom Rudnika uglja.

- Kada smo u aprilu prošle godine preuzeli odgovornost za upravljanje kompanijom, zatekli smo, prije svega, katastrofalno stanje u kojem se nalazila mehanizacija. Primjera radi, imali smo situaciju da je od 17 dampera nosivosti 100 tona na dnevnom nivou u pogonu bilo tri. Zatekli smo, maltene, prazne magacine, bez rezervnih dijelova, te fingirane rezultate poslovanja i prikazanu dobit za 2020. godinu. Zatekli smo raubovano ležište u površinskom kopu Potrlica. Stoga, po dolasku na poziciju izvršnog direktora formirao sam radnu grupu, koja je sastavljena od 20 inženjera iz naše kompanije i tri projektanta iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora, sa zadatkom da nedvosmisleno, komisijski, utvrde da li je ležište u kopu Potrlica raubovano i da li je eksploatacija uglja i otkrivke rađena po projektu. Izvještaj je pokazao da je ležište raubovano i da nije poštovan Dopunski rudarski projekat - istakao je, između ostalog, Lekić koji je, pritom, svaku konstataciju podrobno obrazložio.

Ilustracija (Foto: ArturNyk/shutterstock)Ilustracija
Novo rukovodstvo Rudnika je do sada realizovalo značajnan investicioni ciklus u okviru koga su nabavljena četiri Komacu dampera nosivosti 92,2 tone, mobilna drobilica kapaciteta minimum 1.000 tona na dan, dva Belaz dampera nosivosti 136 tona, Mek Kormik traktor za potrebe rekultivacije zemljišta sa svim pratećim priključcima itd.

- Ukinuli smo otpremnine za menadžment i smanjili plate menadžmentu, dok smo značajno povećali plate radnicima koje sada iznose oko 1.000 EUR. Takođe, donijeli smo odluku da nijedan naš radnik ne može otići u penziju a da ne riješi stambeno pitanje, povećali smo zimnice radnicima za 40% - kazao je Lekić i istakao aktivnosti na rekultivaciji zemljišta, projektu sadnje ljekovitog bilja, aktivnosti Građevinske službe Sektora za razvoj i investicije, kao i ugovor o prodaji mrko-lignitnog uglja Elektroprivredi Srbije.

Ibrahimović je poručio da Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) podržava sve aktivnosti koje su na korist Rudnika uglja.

- Svi smo svjesni na kojem mjestu treba postaviti energiju. Energija mora biti u prvom planu razvoja svake države. Raduju me ovako ambiciozani planovi i aktivnosti. Vjerujem da je poslovodstvo kompanije prepoznalo da se Rudnik uglja postavi prije svega na uslugu i na korist građana Pljevalja. Pozdravljam odluku da će svi radnici biti stambeno obezbijeđeni prije nego odu u penziju - saopštio je, između ostalog, ministar.

- Najbolji dokaz da nešto radite je što je podignuto ovoliko prašine. Ja vjerujem da ste na dobrom putu. Imaćete podršku od mene kao resornog ministra. Crna Gora je država koja je okrenuta turizmu i zbog toga mora imati ministarstvo turizma. Isto tako, mora imati i ministarstvo saobraćaja, ali i ministarstvo energetike - dodao je Ibrahimović, čime se saglasio sa Janjuševićem.

Kada je riječ o izgradnji cementare, ministar je saopštio da je taj projekat utemeljen u planu razvoja privrede Crne Gore.

- Imao sam kontatke sa firmama iz Njemačke koje su zainteresovane za izgradnju cementare. I premijer je stupio u kontakt sa jednom zainteresovanom firmom. Postoji i jedna firma iz Bosne. Pljevlja će početi da dišu punim plućima - rekao je on.

Predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević kazao je da je razgovarao sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom, koji je prepoznao strateški povoljan položaj za izgradnju cementare u Pljevljima, u odnosu na infrastrukturne projekte koji su planirani u državi i bližem okruženju. Takođe, Janjušević je ukazao i na imperativ poštovanja ekoloških standarda od strane budućeg investitora.

- Važno je da partner koga država bude pronašla bude zaista kredibilan i da prati standarde. Isto tako, od velike važnosti je da Rudnik uglja bude uključen u cijelu priču u određenom procentu. Zbog toga, neophodno je da dobijemo koncescije za tehnogeno ležište laporca Jagnjilo i koncesije za eksploataciju uglja u Otilovićima - saopštio je Janjušević.

Ilustracija (Foto: Dominik Vanyi/unsplash)Ilustracija
Direktor Sektora za razvoj i investicije Rudnika uglja Jagoš Gomilanović upoznao je ministra sa rezervama uglja na teritoriji opštine Pljevlja i koncesijama koje ima kompanija.

- Rudnik uglja Pljevlja, kao privredno društvo koje je u vlasništvu države, mora da ima prioritet na koncesije i to bez javnog nadmetanja. U Otilovićima, skoro 2/3 ležišta zahvata lokaciju za buduću cementaru, dok je samo 1/3 slobodna za eksploataciju. Stoga, naš plan je da dobijemo koncesije na komplet ležište u Otilovićima, da eksploatišemo ugalj, pa da pripremimo teren za izgradnju cementare. Vjerujem da bismo imali dovoljno vremena za taj posao - kazao je Gomilanović.

Takođe, on je podsjetio ministra da je Rudnik uglja slao inicijative za dobijanje koncesija za laporac na Jagnjilu.

- U oktobru 2021. godine smo podnijeli prvu inicijativu. Urgenciju smo slali u decembru iste godine. Tada smo dobili odgovor da je MKI još u novembru informisano od Vlade da je odlučivanje po ovom pitanju odloženo. Sljedeće godine, u julu mjesecu, smo uputili novu urgenciju - naveo je.

Član Odbora direktora Veljko Vasiljević kazao je da Rudnik uglja ne radi po tržišnim uslovima, nego prvenstveno u javnom interesu, zbog čega ne bi smjelo da se dozvoli da neko dobija koncesije i vrši eksploataciju isključivo iz komercijalnih razloga.

- Rudnik uglja mora svakoga dana da obezbijedi od 4.000 do 5.000 tona uglja za potrebe Termoelektrane Pljevlja, i to po cijeni ispod 30 EUR po toni, kao i kalorijske vrijednosti iznad 9.000 kJ/kg. Samo od 10 do 16% naše proizvodnje može da se plasira po tržišnim cijenama, sve ostalo je za državno preduzeće EPCG. Stoga, kao kompanija koja posluje u javnom interesu, mi imamo aposlutnu prednost za dobijanje koncesija. Niko kome je privatni interes prioritetan ne može imati prednost u odnosu na nas po tom pitanju. Laporac je proizvod našeg rada, a deponija laporca na Jagnjilu je sirovina za cementaru. Zato Rudnik mora biti uključen u projekat cementare - rekao je Vasiljević.

Ibrahimović se složio da Rudnik uglja mora da ima prednost i poručio da MKI daje podršku i za Otiloviće i za Jagnjilo.

- Neće biti problema, izaći ćemo vam u susret po tom pitanju. Isto razmišljamo. Državne resurse treba da koriste državna preduzeća - saopštio je ministar.

Izvršni direktor Lekić je dodao da bi, shodno planiranoj dinamici, realizacija projekta cementare trajala nekih 48 mjeseci, ili četiri godine, što ostavlja dovoljno vremena za Rudnik uglja da eksploatiše cijelokupne količine uglja u Otilovićima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.