NavMenu

Uspješno prvo testiranje avionskog motora na vodonik

Izvor: RTS Petak, 02.12.2022. 13:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArchMan/shutterstock.com)Ilustracija
Britanski proizvođač luksuznih vozila i motora Rolls-Royce i evropski avio-prevoznik i easyJet objavili su da su uspješno testirali mlazni motor na vodonik - tehnologiju za koju se kompanije nadaju da bi mogla da pomogne u uklanjanju emisije gasova staklene bašte iz avijacije.

Test sproveden na zemlji označava "prvu svjetsku vožnju modernog avio-motora na vodonik", navodi se u saopštenju Rols-Rojsa.

Za testiranje na zemlji, sprovedeno u Velikoj Britaniji, dvije kompanije koristile su konvertovani avionski motor Rolls-Royce AE 2100-A. Evropski centar za energiju dobijenu iz mora (European Marine Energy Centre) proizveo je gorivo za test na Orknejskim ostrvim. Budući da je potreban vodonik napravljen korišćenjem energije vjetra i plime, naziva se zeleni vodonik.

Ovaj, prvi zemaljski test može se gledati kao uspjeh, ali ipak ima još toliko toga što treba da se uradi prije nego što stignemo do redovnih letova na vodonik.

Rols-Roj i Izi džet planiraju još testiranja na zemlji prije nego što pređu u fazu test letova, navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.