NavMenu

Nekontrolisano štampanje novca moralo je da proizvede rast inflacije

Izvor: eKapija Petak, 02.12.2022. 10:30
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Situacija na bankarskom i finansijskom tržištu se u dosta kratkom vremenskom periodu značajno promijenila, pa smo od niskih kamatnih stopa i fiskalne i monetarne ekspanzije došli do rastuće inflacije i poskupljenja novca. To se, smatra predsjednik Izvršnog odbora Banca Intesa Darko Popović, ipak nije desilo preko noći, već je usljed relaksirane monetarne politike i štampanja novca, bilo samo pitanje vremena kada će kriza nastupiti.

Popović ja na CEO Summit-u, u razgovoru koji je vodila novinarka NIN-a Petrica Đaković, kazao da ga čudi iznenađenost najvećih ekonomskih autoriteta inflacijom koja se desila.

- Ako pogledate sve što se dešavalo od prethodne ekonomske krize u smislu, prije svega, relaksirane monetarne politike i štampanja novca, bilo je samo pitanje momenta kada ćemo se suočiti sa inflacijom. Naravno, pored same inflacije tražnje, desio se i taj "prefect storm" u vidu nekoliko drugih faktora koji su uticali na strani ponude - od prvih trgovinskih ratova prije pandemije, pa zatim sama pandemija, a nakon toga se desio rat u Ukrajini. Ako uzmete sve te faktore, bilo je samo pitanje vremena kad će nam se desiti ovo sa čime se suočavamo danas - kazao je Popović.

Međutim, kako navodi, i pored te očiglednosti, sve negdje do prošle godine u ovo vrijeme imali smo direktora Feda i predsjednicu Evropske centralne banke koji su govorili da inflacija nije stvar koja predstavlja najveću brigu.

- Danas se, međutim, kako možemo vidjeti, narativ značajno promenio. Imamo i Karla Ajkana (Carl Icahn) koji kaže "Odštampali smo toliko novca i mislili smo da će zabava trajati zauvijek". Mislili smo da će ekonomija na steroidima biti održiva, pa smo se i sami psihološki navikli da novac nema vrijednost. Otvorio se i ekonomski paradoks sa tolikom količinom novca koji teorija ranije nije poznavala, pa su kamate dugo vremena bile u negativnoj zoni. Čak su subjekti i suvereni sa najkvalitetnijim rejtingom naplaćivali da im neko daje novac, što je sa svoje strane uticalo na to da su mnoge zemlje uvećale svoj suvereni dug, jer je to imalo ekonomskog smisla u tom momentu. Međutim, danas sa ovim nivoom duga, sve te zemlje će se suočiti sa ogormnim problemom - kazao je Popović.

Govoreći o prognozama za naredni period, ukazao je na to i da je Evropska centralna banka saopštila da više nisu u mogućnosti da rade analizu očekivanja tržišta u nekom srednjoročnom periodu, nego da će odluke donositi od sjednice do sjednice, u kontekstu raspoloživih informacija.

- S obzirom da će uskoro 10. decembar, doći do povećanja kamatne stope od 50 do 75 baznih poena, tako da će praktično time tromjesečni nivo euribora sigurno završiti na dva procenta - dodao je.

Kazao je i da se u narednom periodu sigurno može očekivati da će novac da poskupi.

- Podsetio bih međutim, i vratio se na ono što sam rekao da smo i dalje iznenađeni time što se dešava, a zapravo mislim da se vraćamo u neku prosječnu vrednost cijene novca koja je postojala u nekom periodu od prije 20 godina i da ono što smo imali tokom poslednjih 10 godina nije bila normalna i realna situacija – istakao je.

Osvrnuo se i na ekonomsku krizu 2008. godine navodeći da su banke novu krizu dočekale spremnije, te da je situacija mnogo drugačija i na strani banaka i na strani privrede.

- Današnji dužnici su neuporedivi sa onima iz 2007. i 2008 godine. Takođe, i banke su neopredive po snazi kapitala - kazao je.

CEO Summit organizuje InStore Media, a eKapija je medijski partner konferencije.

D. Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.