NavMenu

Dalji razvoj trgovinski odnosa CG i Turske zavisi od privrednika

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.12.2022. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Odborom za proizvodnju i trgovinu (UTIK) iz Turske, organizovala je 1. decembra poslovni forum i bilateralne susrete privrednika dvije države u hotelu Hilton.

U sastavu delegacija bili su predstavnici kompanija iz sektora građevinarstva, automobilske industrije, laboratorijskog materijala i proizvodnje poljoprivrednih mašina i tekstila.

Potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović kazao je da krovna poslovna asocijacija svoje angažovanje u značajnoj mjeri usmjerava na podsticanje razvoja ekonomske saradnje crnogorske privrede sa kompanijama iz inostranstva, privlačenje stranih investitora i jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća na ino-tržištima.

- Razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa sa Turskom u Privrednoj komori Crne Gore smatramo veoma značajnim, što se, pored ostalog, ogleda u veoma kvalitetnoj saradnji sa Kancelarijom za ekonomske odnose Ambasade Turske u našoj državi, kao i čestim susretima privrednika dvije zemlje i – rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Turska imaju tradicionalno i u kontinuitetu uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za njeno unapređenje.

Delegacija iz Turske koja je na forumu uglavnom bila sastavljenja od srednjih preduzeća i pokriva različite oblasti privrednog djelovanja od konsalting usluga do građevinarstva.

- Potencijal i izraženo interesovanje za saradnju su očigledni. Pozivam privrednike da iskoriste današnju priliku, i ostvare svoje poslovne interese kroz otpočinjanje novih zajedničkih biznisa – zaključio je Radovanović.

Erdal Karameroglu, savjetnik za trgovinske odnose u Ambasadi Turske izrazio je zahvalnost Privrednoj komori na organizaciji ovog poslovnog foruma i dosadašnjoj uspješnoj saradnji.

On je predstavio jedno od najvažnijih trgovačkih udruženja u Turskoj, SAKARI, istakavši da u okviru njega posluju kompanije iz raznih oblasti, od tekstila do mašinstva i laboratorijske opreme.

– Danas su sa nama i respektabilne firme iz Crne Gore i nadam se da će tokom bilateralnih razgovora naše kompanije uspjeti da ostvare uspješnu saradnju – istakao je Karameroglu.

Kako je kazao, između Crne Gore i Turske postoji dobra pravna podloga za nesmetanu trgovinu i dobre ekonomske odnose.

– Dalji razvoj trgovinski odnosa dvije zemlje je na našim privrednicima, a današnji forum predstavlja izuzetnu priliku da iskorisitimo sve šanse koje nam se pružaju – istakao je Karameroglu.

Özkan Pinar , predsjednik UTIK-a, istakao je da, iako geografski mala,Crna Gora ima brojne potencijale za dodatno unapređenje trgovinskih odnosa sa Turskom.


– Smatram da u onim tačkama u kojima političari ne mogu naći kompromis, biznismeni i privrednici mogu i treba – poručio je Pinar, dodajući da je cilj današnjeg skupa da se zajedničkim snagama razvija trgovina između dvije zemlje, ali i generalno doprinese njihovom ekonomskom razvoju.

Pinar je takođe predstavio Odbor za proizvodnju i trgovinu (UTIK), kazavši da on predstavlja asocijaciju formiranu uglavnom od vlasnika srednjih preduzeca, sa sjedištem u Sakariji, sa misijom da podrži ekonomski, društveni i lični razvoj pojedinaca koji su preduzetnici ili menadžeri u poslovnom svijetu, te da ih usmjeri na proizvode i projekte.

– Posvećeni smo razvoju spoljne trgovine i stranih investicija, omogućavajući svojim članovima da dođu do novih tržišta – istakao je on i predstavio privredu Sakarije koja samo u auto industriji ima godišnji izvoz od 4,5 milijarde dolara.

Aleksandar Bučevac, Agencija Crne Gore za promociju stranih investicija predstavila je investicione prirodne i privredne potencijale naše zemlje, te prezentovala stanje nacionalne ekonomije i poslovni ambijent.

Forum je okončan bilateralnim sastancima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.