Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.12.2022.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Akcize na gorivo više 15% do 3. januara - Dosadašnja umanjenja državni budžet koštala 37 mil EUR

(Foto: Anna Moskvina/shutterstock.com)
Vlada nastavlja sa produženjem smanjenja akciza na gorivo, koje će, kako je predviđeno, u periodu od 6. decembra do 3. januara iznositi 25%.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su dosadašnja, sedmomjesečna umanjenja akciza na goriva u interesu građana i privrede, državni budžet koštala 37 mil EUR, koliko je po tom osnovu prihodovano manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

- Dakle, od 9. maja, kada je prvi put donešena odluka o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, državni budžet prihodovao je desetine miliona EUR manje u odnosu i na projekcije za ovu godinu - navodi se u saopštenju.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je u kontinuitetu predlagao niže akcize, pa je tako odluka o umanjenju donošena šest puta, za nepunih sedam mjeseci. Sve sa ciljem da bi građani i privreda imali jeftinije gorivo u Crnoj Gori, odnosno da bi lakše podnijeli posljedice globalnih tržišnih šokova.

- Dakle, Ministarstvo finansija pokazalo je punu odgovornost, pravovremeno reagujući kako bi se značajno doprinijelo pojeftinjenju goriva, iako se smanjenje akcize, evidentno negativno reflektovalo na državne prihode - rekli su iz tog Vladinog resora.

Odluka Vlade, koja je na predlog Ministarstva finansija donesena u maju i koja je prva takve vrste u Crnoj Gori, omogućila je da građani i privreda imaju najniže cijene u regionu.

- S obzirom na trenutni, povoljniji trend kretanja cijena goriva na berzi, kao i na detaljnu analizu o uticaju tih promjena na prihode budžeta, ocijenili smo da je moguća postepena korekcija akcize do nivoa od 25 odsto za kratkoročni period, a da ta razlika istovremeno neće biti osjetna za budžete građana, odnosno da neće negativno uticati na cijenu goriva koju plaćaju - rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da prethodne vlade nijesu posezale za mjerom obuzdavanja rasta cijena goriva, iako su one bile izuztno visoke.

- Podsjetimo da su prvi pravni osnov u cilju obezbjeđenja stabilnosti cijena naftnih derivata kao i zaštite životnog standarda građana usljed njihovog povećanja na svjetskom tržištu, bile izmjene i dopune Zakona o akcizama, koje je Skupština donijela 5. maja. Izmjenama je data mogućnost Vladi da, u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 50 odsto za bezolovni benzin i gasna ulja, za period do tri mjeseca - precizira se u saopštenju.

Nakon toga Vlada je na predlog Ministarstva finansija šest puta donijela odluku o umanjenju i to, 9. maja 40 odsto. Prema navedenoj odluci, visina akcize je iznosila za bezolovni benzin 329 EUR za hiljadu litara, odnosno 32,9 centi po litru, a za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo 264 EUR za hiljadu litara, odnosno 32,9 centi po litru.

Nova odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, kojom je predviđeno umanjenje akcize 50%, važila je od 7. juna do 5. jula i to za bezolovni benzin - 275 EUR za hiljadu litara odnosno 27,5 centi po litru, a za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo 220 EUR za hiljadu litara odnosno 22 centa po litru.

- Produženo je važenje umanjenja akcize 50% do 30. avgusta, kada je donijeta izmjena odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja. Zatim je 25. avgusta donijeta izmjena odluke kojom je produženo važenje umanjenja akcize 50 odsto%

Zatim je 29. septembra izmjenom odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja produženo važenje umanjenja akcize 50% do 1. novembra, a 27. oktobra donijeta je izmjena i dopuna odluke kojom je propisano umanjenje visine akcize 40% od 8. novembra do 6. decembra. Istom odlukom je propisano umanjenje od 25%, koje će važiti od 6. decembra do 3. januara.

- Namjera Vlade je da i ubuduće, iskazujući punu solidarnost u odnosu na građane i privredu, djeluje u maksimalnoj mogućoj mjeri, shodno kretanjima cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, odnosno u zavisnosti od poremaćaja na tržištu i eventualnog povećanja cijena naftnih derivata, kao i uticaja tih promjena na budžet države - zaključuje se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE