NavMenu

Zvanično pokrenut program Interreg IPA Južni Jadran - Za prekogranične projekte Crne Gore, Italije i Albanije 81 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.12.2022. 12:00
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
U okviru programa Interreg IPA Južni Jadran, kojim se podržava prekogranična saradnja između Italije (regije Pulja i Molize), Albanije i Crne Gore, u periodu između 2021. i 2027. godine će kroz nekoliko poziva biti omogućeno finansiranje prekograničnih projekata u ukupnom iznosu od 81 mil EUR.

To je saopšteno na konferenciji koja je održana u Bariju. Od ukupnog iznosa sredstavaEvropska unija obezbjeđuje najveći dio, dok će ostatak biti ko-finansiran od strane teritorija učesnica programa.

Novi program će u programskom periodu 2021-2027 kroz nekoliko poziva omogućiti finansiranje prekograničnih projekata u ukupnom iznosu od 81 mil EUR, o

Govoreći o strateškom značaju novog programa, načelnica Direkcije za inter-regionalne programe i makroregionalne strategije u Ministarstvu evropskih poslova Irena Bošković kazala je da je Južni Jadran regija velikih mogućnosti zahvaljujući svojim geografskim karakteristikama i kuturno-istorijskoj raznolikosti.

- Prethodni Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020 omogućio je povezivanje više stotina institucija i organizacija iz tri države kroz projekte ukupne vrijednosti 84 mil EUR. Ubijeđeni smo da će ova saradnja nastaviti da bude pokretač održivog ekonomskog razvoja i društvenih inovacija, te da će doprinijeti prosperitetu regiona Južnog Jadrana i kreirati bolju budućnost za sve koji žive u ovom području - kazala je Bošković.

Ministar ekonomskog razvoja Regije Pulja Alesandro Deli Noći istakao je važnost kreiranja sinergije i razmjene dobrih praksi kako bi teritorije italijanskih regija Pulja i Molize, Albanije i Crne Gore bile bolje povezane.

- Naša ambicija je da ovu saradnju pretvorimo u morski savez kako bismo razvili plavu ekonomiju, uključujući pomorski saobraćaj, ribarstvo i turizam kao naše zajedničke strateške grane. Program će nam pomoći da bolje iskoristimo potencijale naših teritorija, jer ovo područje nudi puno komparativnih prednosti - kazao je Deli Noći, ističući da plava ekonomija u području Južnog Jadrana treba da se razvija zajedno sa zelenom ekonomijom.

Žil Kitel iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO) u Evropskom komisiji pohvalio je proces pripreme novog programa i izrazio zadovoljstvo što su odabrani prioriteti koji su ujedno važni i za Evropsku uniju.


- U novom programskom ciklusu želimo da ljudi osjete konkretne i opipljive promjene u svojim životima. Građani su u središtu naših projekata i zato vjerujemo da ovi programi zaista mogu imati pozitivan uticaj na njihove živote. Osim toga, učešćem u ovom programu Crna Gora i Albanija će se bolje pripremiti za članstvo u Evropskoj uniji - kazao je Kitel.

Dodao je da je Program od velikog značaja za ispunjenje ciljeva iz Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), naglasivši važnost kreiranja sinergije sa bilateralnim i trilaterarlnim programima.

Na svečanoj konferenciji su predstavljene vrste poziva i projekata koji će biti podržani u programskom periodu 2021-2027, uključujući prvi poziv, koji uskoro treba da bude raspisan.

Događaju su prisustvovali i predstavnici potencijalnih korisnika iz tri države, koji su imali priliku da se povežu i uspostave kontakte u cilju kreiranja partnerstava.

Svečanu konferenciju organizovali su Upravljačko tijelo i Zajednički sektetarijat Programa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.