NavMenu

Utvrđene izmjene i dopune zakona - Digitalni nomadi oslobođeni poreza na dohodak i plaćanja doprinosa

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.12.2022. 06:13
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / nattanan23)
Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se propisuje novi izvor prihoda (druga primanja), oslobađanja od plaćanja poreza za digitalne nomade i korisnike podsticajnih mjera za razvoj istraživanja i inovacija, izmjene kod oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica, te zaštitna mjera u slučaju zloupotrebe kod prenosa udjela u pravnom licu.

Važećim Zakonom su primanja fizičkih lica koja nijesu zaposlena kod isplatioca obuhvaćena ličnim primanjima na koja se porez plaća po progresivnim stopama uz neoporezivi dio zarade.

- Predloženo je da se ova i druga slična primanja propišu kao poseban izvor prihoda, na koji će se porez plaćati po proporcionalnoj stopi od 15%, imajući u vidu da ta primanja nijesu zarada. Predložena su i pravednija rješenja u oslobađanjima od plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica, tako da će biti zadržano oslobađanje za kategorije primanja na koja se do sad nije plaćao porez, a dio tih primanja koji prelazi limite utvrđene Zakonom će biti oporezovan po pravilima propisanim za druga primanja - naveli su iz Vlade.

Takođe, predviđeno je i uvećanje limita otpremnine prilikom odlaska u penziju na koji se ne plaća porez na dohodak, sa 1.000 na 1.500 EUR, kao i za sve vrste jubilarnih nagrada, za po 50 EUR. Među primanjima na koja se ne plaća porez na dohodak fizičkih lica je uvrštena i naknada za novorođeno dijete, bez obzira na njenu visinu.

- Važećim zakonskim rješenjem je propisano da kapitalni dobitak od udjela u pravnom licu predstavlja razliku između prodajne i nabavne vrijednosti udjela, ali se ne precizira zaštitna norma u slučaju kada je prodajna vrijednost nerealno iskazana. Zbog toga je predloženo da ukoliko je prodajna vrijednost niža od tržišne, u tom slučaju prodajnu vrijednost utvrđuje nadležni poreski organ u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak - pojašnjeno je.

Budući da sudski postupci i postupci pred državnim organima mogu trajati duži vremenski period, a u cilju pravednog oporezivanja ličnih primanja nastalih iz tih postupaka, predviđena je obaveza isplatioca primanja, koji do dana stupanja na snagu ovog zakona nije obračunao, obustavio i uplatio porez na zaradu koja se isplaćuje po okončanju postupka, da to učini prilikom isplate tog primanja, po stopi koja je važila na dan kad je ono trebalo da bude uplaćeno.

Takođe, utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Kako je navedeno iz Vlade, riječ je o usklađivanju sa izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

- Inoviranim odredbama regulisano je: izmjena definicije osnovice za obračun i plaćanje doprinosa, jačanje pravne snage za olakšice koje mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači, unapređenje zakonskog rješenja koje propisuje povraćaj više plaćenog doprinosa, detaljno propisivanje primanja na koja se ne plaćaju doprinosi, propisivanje oslobođenja od plaćanja doprinosa za korisnika podsticajnih mjera za razvoj istraživanja i inovacija, te digitalnog nomada - zaključili su iz Vlade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.