NavMenu

Energetska pomoć Crnoj Gori čeka posjetu Ursule fon der Leyen

Izvor: Radio Slobodna Evropa Srijeda, 30.11.2022. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Evropska unija (EU) će objaviti paket energetske podrške za Crnu Goru kada predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) bude uskoro posjetila zemlju, potvdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE), portparolka EK, Ana Pisonero.

- U slučaju Crne Gore, nažalost, predsjednica (fon der Lajen) nije bila u mogućnosti da otputuje u Crnu Goru zbog lošeg vremena, ali se nadamo da ćemo uskoro ponovo zakazati posjetu i najaviti bilateralnu podršku - navela je Pisonero u pisanom odgovoru za RSE.

Polijetanje aviona sprečila je magla.

Evropska komisija je spremna da obezbijedi budžetsku podršku od 500 mil EUR, koja će biti usvojena u decembru i biti dostupna odmah u januaru.

Ovaj iznos će, prema rečima Pisonero, podržati domaćinstva i mala i srednja preduzeća da ublaže povećanje cijena energije i njihov uticaj.

Paket energetske podrške za cio Zapadni Balkan baviće se trenutnim, kratkoročnim i srednjoročnim potrebama sa kojima se region suočava.

Više nezvaničnih izvora iz Evropske komisije je za RSE potvrdilo da za ovaj spečifičan energetski paket, nema političkih uslovljavanja jer bi paket trebalo da pomaže direktno građanima već u toku ove zime.

Tokom svoje turneje po Zapadnom Balkanu, predsjednica EK Ursula fon der Lajen je obećala neposrednu pomoć za svaku zemlju regiona.

Tako će Albanija dobiti 80 mil EUR, Bosna i Hercegovina 70 miliona, Kosovo 75 miliona, Sjeverna Makedonija 80 mil EUR i Srbija 165 mil EUR.

Tačna suma koju će Crna Gora dobiti u okviru paketa će biti saopštena prilikom naredne posete predsednice EK.

Kako je objasnila Ana Pisonero, bilateralne alokacije paketa energetske podrške određene su između ostalog na osnovu godišnjih prosečnih programa pomoći zemljama u regionu, koji su u velikoj meri povezani sa brojem stanovništva.

- U tom smislu, bilateralna izdvajanja su prilagođena tako da odražavaju adresirane ciljne grupe u paketu, preduzeća i domaćinstva, kao i potrebe partnera - rekla je Pisonero.

U kratkoročnom i srednjem roku, Komisija će obezbijediti dodatnih 500 mil EUR investicija za unapređenje energetske diversifikacije, proizvodnju obnovljive energije i interkonekciju gasa i električne energije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.