NavMenu

Gotovo svi projekti predviđeni kapitalnim budžetom sa sjevera ili centralnog dijela CG - Boki ništa, Podgorici 13,7 mil EUR za trg

Izvor: Vijesti Utorak, 29.11.2022. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Gorući problemi hroničnog nedostatka školskog i prostora u vrtićima, neuslovne zdravstvene ustanove, nepostojanje zgrade hitne pomoći u Krtolima, katastrofalno stanje državne drumske saobraćajne infrastrukture, nepokrivenost značajnog dijela Tivta kanalizacionim sistemom nisu problemi koji privlače pažnju Vlade Crne Gore u dovoljnoj mjeri da rješavanje bilo kojeg od njih uvrsti u spisak projekata koje će dogodine finansirati iz kapitalnog budžeta.

Devetočlana Vladina komisija, koju je činilo po dvoje predstavnika ministarstava finansija, kapitalnih investicija, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i ekonomskog razvoja i turizma, te jedna predstavnica kabineta predsjednika Vlade, pregledajući projekte koje su na poziv Vlade državi kandidovale lokalne samouprave kako bi ušli u predlog kapitalnog budžeta za 2023. godinu, napravila je listu od 62 projekta koje je ocjenjivala u skladu sa "Odlukom o izradi kapitalnog budžeta i utvrđivanju i vrednovanju kriterijuma za izbor kapitalnih projekata"

Gotovo svi projekti koji su ušli u uži izbor su sa sjevera ili centralnog dijela Crne Gore, dok su sa primorja samo tri projekta iz Bara.

Prema ocjeni Vladine komisije, nije bio nijedan pojekat sa područja tri bokeljske opštine i Budve (gdje se inače generiše najveći dio ukupnog bruto društvenog proizvoda države Crne Gore), a koji bi zavrijedio da ga država finansira parama koje, u najvećoj mjeri, u kasu uzima upravo sa ovog područja.

Od 62 projekta koje je Vladina komisija uvrstila u uži izbor, Ministarstvo finansija je predložilo a Vlada premijera Dritana Abazovića nedavno usvojila da za finansiranje iz državnog kapitalnog budžeta u narednoj godini odredi njih 11 - po jedan iz Podgorice, Andrijevice, Žabljaka, Mojkovca, Kolašina, Bijelog Polja, Šavnika, Pljevalja, Rožaja, Danilovgrada i Bara.

Najskuplji od odabranih je projekat "Uređenje Trga Božane Vučinić sa izgradnjom podzemne garaže" u Podgorici, vrijedan 13.705.399 eura. Taj je projekat prethodno od Vladine komisije dobio 80 bodova i tako bio trećeplasirani na ukupnoj listi, samo sedam bodova iza najbolje ocijenjenog projekta - izgradnje kanalizacije u Andrijevici.

I dok neki gradovi u Crnoj Gori, kao što je to slučaj sa Tivtom, nemaju ni izbliza dovoljno škola, drumski saobraćaj im je u kolapsu, a kanalizacijom nije pokriveno ni pola grada, Vladini stručnjaci su procijenili da će uređenje Trga Božane Vučinić sa izgradnjom podzemne garaže u Podgorici dati izuzetno visoki "doprinos regionalnom razvoju", pa su po tom kriterijumu ovom projektu administracije odlazećeg podgoričkog gradonačelnika Ivana Vukovića (DPS) dodijelili 20 bodova.

Visoko ocijenjeni aspekti ovog projekta su i njegov "uticaj na budžet", "valorizacija kulturne baštine, stvaralaštva i identiteta", te "otklanjanje rizika po zdravlje, bezbjednost i imovinu" za što su mu sve dodijelili po 10 bodova.

Vladini eksperti smatraju da uređenje podgoričkog trga "podstiče zapošljavanje i smanjuje migracije", "podstiče lični, socijalni i profesionalni razvoj mladih ljudi", "doprinosi poboljšanju energetske efikasnosti" i "doprinosi poboljšanju bezbjednosti", za što su mu u svakoj od tih kategorija dali po 5 bodova.

Pored ovog projekta, država će dogodine iz svoje kase podržati i gradnju kanalizacije u Andrijevici (770.000 eura), kanalizacije u Mojkovcu (4 mil EUR), rekonstrukciju primarne vodovodne mreže i atmosferske kanalizacije u Kolašinu (747.937 eura), izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i obalnog zida u Bijelom Polju (6,9 mil EUR), izgradnju razdjelne komore na vodovodu za Mjesnu zajednicu Seošnica u Rožajama (390.000 eura), rekonstruisati lokalni put Miloševići - most na rijeci Bijela u Šavniku (257.500 eura), urediti lokacije na panoramskoj ruti "Durmitorski prsten" na Žabljaku (143.650 eura), izgraditi vatrogasni dom u Pljevljima (1,2 mil EUR) i izgraditi multifunkcionalni sportsko-rekreativni kompleks u Baru (1,1 mil EUR).


Tivtu lani obećali školu, ali nikako da "pogode" tender

Iako im je prilikom prošlogodišnjeg izbora kapitalnih projekata koji će se finansirati iz državne kase, Opština Tivat kandidovala četiri potpuno spremna i pripremljena projekta, iz Vlade su tada prihvatili samo jedan - izgradnju objekta nove OŠ Branko Brinić u Radovićima. Novi objekat za koji je kompletnu projektnu dokumentaciju vrijednu nekoliko desetina hiljada eura finansirala Opština Tivat, osim osnovne škole, sadržao bi i područno odjeljenje Muzičke škole za Krtole, kao i odjeljenje vrtića za tu tivatsku mjesnu zajednicu.

Ipak, realizacija ove investicije - prvog većeg ulaganja države u obrazovnu infrastrukturu Tivta nakon skoro 40 godina još nije ni počela jer su propala dva do sada raspisana tendera Uprave za javne radove za izbor firme koja bi izgradila i opremila novi školski objekat u Krtolima, procijenjene vrijednosti 4 mil EUR. Na oba tendera nije bilo ponuda zainteresovanih kompanija, što može da ukazuje na to da Uprava nije na pravi način strukturirala i pripremila tender.


Članovima komisije po 500 eura za rad u otežanim uslovima

Ministarstvo finansija, koje vodi Aleksandar Damjanović (SNP), je uz listu od 62 ocijenjena prioritetna projekta i 11 svojih konačnih selektovanih predloga, Vladi uputilo i inicijativu da se članovi Komisije koja je ocjenjivala predloge posebno nagrade.

- Imajući u vidu obim posla (165 obrađenih obrazaca) koji je Komisija razmotrila u otežanim uslovima rada, predlažemo da se shodno članu 2 "Odluke o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad za člana radnog tijela ili drugog oblika rada", članovima Komisije za minuli rad isplati jednokratna naknada u iznosu od 500 eura iz budžetskih sredstava organa na čiji predlog je taj član određen - stoji u predlogu Ministarstva finansija sa kojim se Vlada i sagasila, pa su činovnici dodatno plaćeni za posao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.