NavMenu

Ski centri se spremaju za zimsku sezonu - Ako bude snijega biće i gostiju

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 28.11.2022. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Skijališta Crne Gore/Screenshot)
Otvaranje zimske sezone je planirano sredinom decembra, dok se standardno najveća posjećenost očekuje tokom novogodišnjih praznika i čitavog januara, ali sve zavisi od sniježnih padavina, kazao je Pobjedi predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović ističući da bi za uspješnost od velikog značaja bilo da se zimski raspust prilagodi skijaškoj sezoni.

Tako bi, po njegovim riječima, svi zainteresovani domaći turisti mogli planirati svoje zimske odmore i provesti ih u Crnoj Gori. Iz Skijališta Crne Gore kazali su nam da i ove sezone zavisimo od sniježnih padavina i nadaju se što većem sniježnom pokrivaču za kojeg alternative nemaju.

Lokalne turističke organizacije organizuju manifestacije koje uvijek privuku određeni broj posjetilaca.

- Ipak, praksa je pokazala da u nedostatku snijega u centrima koji nemaju vještačko osnježavanje ne možemo govoriti o ozbiljnijoj posjeti - poručuje Jovović i dodaje da je potrebna aktivnija uloga države u podsticanju zimskog turizma, budući da su ulaganja u zimske centre i infrastrukturu ogromna.

- Jedan od načina podsticaja je uvođenje obavezne škole skijanja za đake tokom zimskog perioda. Na ovaj način bi se postigao pozitivan efekat i za domaći turizam i za zdravlje i motorički razvoj djece - tvrdi Jovović.

Navodi da je turistička privreda sjevera uložila velika sredstva za pripremu zimske sezone, što je rezultiralo povećanim interesovanjem turista.

- Turisti su generalno zainteresovani za one destinacije koje mogu ponuditi autentični doživljaj, koje svoje proizvode ili usluge mogu inovirati u skladu s tržišnim trendovima, a prije svega one koje mogu dokazati i pokazati da se oslanjaju na načela održivog razvoja - kaže Jovović.

Napominje da se promocija ovogodišnje zimske sezone realizuje putem digitalne marketinške kampanje i učestvovanjem na sajmovima.

- U novembru je Nacionalna turistička organizacija, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavila crnogorsku turističku ponudu na Svjetskoj berzi putovanja WTM u Londonu, koja je jedna od važnijih budući da predstavlja mjesto susreta glavnih aktera turizma iz cijelog svijeta. NTO nastavlja sa kampanjom "U društvu prirode" i to prvenstveno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji, a realizacija dijela aktivnosti je planirana na tržištima Njemačke, Velike Britanije, Poljske i Ukrajine - naglašava Jovović.

Što se tiče glavnih zimskih centara Žabljaka i Kolašina smatra da je, s obzirom na odnos cijene i kvaliteta, ponuda regionalno konkurentna, a hotelijeri i ugostitelji su pripremili niz cjenovno atraktivnih aranžmana, posebno tokom novogodišnjih praznika.

- Na Žabljaku je planirano da se otvore svi hoteli, a u planu je da se naprave paket aranžmani sa skijalištima. Za Kolašin je veliki nedostatak što hotel Four Points by Sheraton ni ove godine neće biti otvoren tokom predstojeće zimske sezone. Ostali hoteli u Kolašinu, kao i privatni smještaj, su već pripremili određene paket aranžmane za praznike i zimsku sezonu, U Kolašinu se radi na unapređenju ponude i povećanju kvaliteta privatnog smještaja, a u izgradnji je sedam novih hotela - naglašava Jovović.

Slaba avio-povezanost

Smatra da nam je potrebna bolja avio-povezanost jer smo trenutno preko ToMontenegra povezani svega sa nekoliko destinacija.

- Za uspješnu zimsku sezonu je svakako bitno imati bolju avio-povezanost, naročito ka centrima koji želimo da budu naš fokus kada su dolasci turista u pitanju. Pored ToMontenegra, na naše aerodrome dolaze i regionalne i evropske avio-kompanije, što je dobro jer i na taj način možemo očekivati određeni broj turista tokom zime - kaže Jovović.

Kada je u pitanju avio-povezanost, mišljenja je da poseban akcenat treba staviti na mađarsko i rumunsko tržište, jer imaju ogroman potencijal, a što je posebno važno na ovim tržištima je primijetan pozitivan stav prema posjeti Crnoj Gori.

- U skladu sa tim, bolja promotivna aktivnost i dostupnost Crne Gore bi sigurno dale odlične rezulatate - smatra Jovović.

Skijališta Crne Gore sa nestrpljenjem iščekuju predstojeću zimsku turističku sezonu kada će sa proširenim kapacitetima i uvedenim novinama dočekati skijaše. Kako su naglasili odmah nakon ljetnje sezone započeli su pripreme za zimsku i aktivno rade na tome. Period međusezone koriste za promociju skijališta.

- U saradnji sa NTO održali smo B2B sastanke sa turoperatorima iz Švajcarke, Češke i Poljske, a zatim i sa turoperatorima iz Baltičkih zemalja. Takođe smo prisustvovali sajmu Tourism&Travel u Tirani gdje smo se sastali sa turoperatorima i predstavnicima turističke privrede iz Albanije, gdje smo od početka prepoznati kao destinacija kojoj se stanovnici Albanije rado vraćaju, a održali smo i B2B sastanke sa turoperatorima koji su posjetili sajam - kažu iz Skijališta.

Pošto ćemo i ove godine zavisiti isključivo od sniježnih padavina, nadaju se da će sezona početi najkasnije do polovine decembra, dakle neki datum sličan prošlogodišnjem otvaranju sezone, a iskreno se nadaju da će se to desiti i ranije.

Alternative nema

Kao što su naveli, alternative nema, nažalost, i ove sezone zavisimo od sniježnih padavina i nadaju se što većem sniježnom pokrivaču.

- Tokom predstojeće zimske turističke sezone, planiran je svakodnevni animatorski, takmičarsko sportski i zabavni muzički program, za koji će ove godine biti zaduženi eminentni di-džejevi regiona. Program je odgovor na zahtjeve modernih i savremenih posjetilaca, pa će u njemu biti uvrštene predstave za sve ali i zabavno edukativne predstave i animatorski program za djecu. Cilj je da se unese svježina i stvori prepoznatljiv ambijent u kome će se svi dobro zabaviti i uživati ove zime u boravku na Ski centru Kolašin 1600 - poručuju iz Skijališta.

Dodaju da se u velikom broju oslanjaju na goste iz regiona, a što se tiče avio-linije znaju za Sloveniju da će let biti preko cijele godine, kao i za Srbiju po posljednjim informacijama kojima raspolažu. Ostale linije, kako ističu, su podložne promjenama.


Obogatili ponudu na Vučju

Vučje, kao i većina naših ski centara, zavisi od vremenskih uslova, odnosno sniježnih padavina. Međutim, kako navodi Jovović, na Vučju su se potrudili da obogate ponudu, te da posjećnost ne zavisi samo od snijega.

- Želimo da razvijamo cjelogodišnji turizam. U skladu sa tim, već su vrlo aktuelne jahačke ture, koje smo organizovali zahvaljujući vrhunskim konjima koji su odnedavno dio naše standarne ponude - poručuje Jovović.


Podsticajne mjere za manifestacije

Ministarstvo ekonomskog razvoja je ranije objavilo program podsticajnih mjera u turizmu, koji podrazumijeva i subvencionisanje manifestacija, pri čemu se vodilo računa o zastupljenosti sjevera.

- Neke manifestacije su se održale, a neke će se tek održati. Međutim, te manifestacije obično ne privlače posjetioce koji borave u tim mjestima duži period, već su to obično jednodnevne ili manifestacije koje traju dva do tri dana - ističe Jovović.


Otvaranjem auto-puta i Podgorica postala ski destinacija

Jovović naglašava da je otvaranjem auto-puta praktično i Podgorica postala ski destinacija jer se za vrlo kratko vrijeme stiže od Podgorice do sjevera, tačnije Kolašina.

- U skladu sa tim turisti mogu boraviti i u nekim od hotela u Podgorici i svakodnveno za kratko vrijeme stići u ski centre u Kolašinu - poručuje on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.