NavMenu

Crni petak oborio online rekord u SAD-u

Izvor: Mina Nedjelja, 27.11.2022. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Kupci su potrošili rekordnih 9,12 mlrd USD na online kupovinu tokom Crnog petka ove godine, prema Adobeu, koji prati prodaju na web stranicama trgovaca.

Ukupna online prodaja za dan nakon Dana zahvalnosti porasla je 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, a elektronika je bila glavni doprinos, budući da je online prodaja porasla 221% u odnosu na prosječan dan u oktobru, rekao je Adobe.

Igračke su još jedna popularna kategorija za kupce, s porastom od 285%, kao i oprema za vježbanje, s rastom od 218%, prenosi SEEbiz.

Mnogi potrošači prihvatili su fleksibilne planove plaćanja na Crni petak dok se i dalje bore s visokim cijenama i inflacijom.

Plaćanja "Kupite sada, platite kasnije" porasla su 78% u poređenju sa prošlom sedmicom, počevši od 19. novembra, a prihod od Kupite sada, platite kasnije porastao je 81% u istom periodu.

Neki od ovogodišnjih najpopularnijih proizvoda uključivali su igraće konzole, dronove, Apple MacBookove, Dysonove proizvode i igračke poput Fortnitea, Robloxa, Blueyja, Funko Popa! i Disney Encanto, prema izvještaju.

Kupci na Crni petak takođe su oborili rekord u mobilnim narudžbinama, jer je 48 odsto online prodaje obavljeno na pametnim telefonima, što je povećanje u odnosu na 44 odsto prošle godine.

Rekordna potrošnja dolazi nakon snažnog dana kupovine za Dan zahvalnosti, u kojem su potrošači na internetu izdvojili rekordnih 5,29 milijardi USD, što je 2,9 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Prema Adobeu, kupci obično potroše oko 2 do 3 mlrd USD online na dan.

Za trgovce na malo ove brojke mogu biti obećavajući pokazatelj narednih sedmica. Rane praznične prognoze su prigušene, a Target, Macy's, Nordstrom i drugi trgovci izvijestili su o zatišju u prodaji krajem oktobra i početkom novembra. Raspoloženje potrošača takođe je oslabilo prošlog mjeseca jer se inflacija kreće blizu najviših nivoa u četiri decenije.

Iako je Crni petak završio, aktivnost e-trgovine ostaće jaka tokom vikenda, prema Adobeovom izvještaju. Adobe očekuje da će potrošači potrošiti 4,52 mlrd USD u subotu i 4,99 mlrd USD u nedjelju, uoči najvećeg dana online kupovine u godini, Cyber ponedjeljka.

Očekuje se da će ove godine Cyber Monday privući 11,2 mlrd USD potrošnje, što je 5,1% više u odnosu na prethodnu godinu, prema Adobeu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.