NavMenu

Da li će Dubai "ukrasti šou" Kataru? - Superjahte, avioni, unikatni hotel i fan zone samo su dio ponude

Izvor: Telegraf biznis Petak, 25.11.2022. 13:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mikica Šubara)Ilustracija
Katar nije jedina zemlja koja je doživjela ogroman procvat turizma zahvaljujući Svjetskom prvenstvu 2022, čiji je domaćin. Susjedni Ujedinjeni Arapski Emirati takođe će imati koristi od talasa turista, sa svojom "blistavom komercijalnom prijestonicom", a to je Dubai.

Kako se procjenjuje, Dubai će posjetiti oko milion "dodatnih" posjetilaca tokom trajanja ovog fudbalskog prvenstva, odnosno do 18. decembra.

Pol Grifits, izvršni direktor aerodroma u Dubaiju, u avgustu je nazvao Dubai "glavnom kapijom" za Svjetsko prvenstvo i predvidio da će najveći i najgušće naseljeni grad UAE posetiti čak veći broj turista nego Katar.

Dubai je svakako liberalniji i izgrađeniji od Katara, a dodatno promoviše ekstravagantne turističke atrakcije koje sada već uživaju posebnu reputaciju, piše CNBC.

Poznat je i po vrhunskim i neobičnim iskustvima koje pruža - poput zatvorenog kompleksa skijaških staza u pustinji, najdubljeg vještačkog bazena na svijetu, najviše zgrade na svijetu i najvećeg panoramskog točka.

Jednom rečju, Dubai je "mamac" za bogataše.

A sada obiluje i dodatnim iskustvima, u vezi sa tematikom Svjetskog prvenstva, istovremeno koristeći činjenicu da se Katar, mala zemlja od tri miliona ljudi, "muči" da primi toliki broj turista, te da će mnogi od njih odlučiti da prenoće u Dubaiju umjesto u Kataru.


Očas posla do Dubaija

To omogućavaju i letovi koje na dan utakmica organizuju kompanije Qatar Airlines i FlyDubai, niskobudžetni prevoznik sa sjedištem u Dubaiju. Putnici, dakle, mogu da rezervišu povratne letove istog dana iz Dubaija ili obližnjeg Omana, kako bi prisustvovali utakmici u Kataru, i vratili se nazad za manje od 24 sata.

- Na samo sat vremena vožnje od Katara, Dubai je poznata destinacija za globalne putnike - rekao je za CNBC Taufiq Rahim, naučni saradnik u Mohammed bin Rashid School of Government.

Kako kaže, turistička infrastruktura Dubaija i njegovi jednostavni uslovi za ulazak, čine ga pogodnom bazom za navijače na Svjetskom prvenstvu.

Očekivalo se da će Katar, do početka novembra, obezbijediti 45.000 hotelskih soba, dok Dubai kao grad ima više od 140.000 hotelskih soba.

Oko više emirata su postavljene i 43 fan zone za gledanje utakmica, a neke od najvećih - poput BudX fan zone u Dubai Harboru - dovoljno su velike da ugoste 10.000 navijača dnevno.

Postoji čak i hotel sa fudbalskom tematikom na vještački izgrađenom arhipelagu Palm u Dubaiju, gdje najposvećeniji navijači mogu da borave dok ih prevoze na dnevne utakmice - do i iz Dohe.


Iskustvo vrijedno 20.000 dolara za noć

Prihod Dubaija neće dolaziti samo od boravka u hotelima i restoranima. Posjetioci emirata mogu da iznajme superjahte koje koštaju desetine hiljada dolara po noći, kako bi gledali utakmice dok plove kroz Persijski zaliv.

Xclusive Yachts, najveća privatna kompanija za čarter jahte u UAE, nudi svoje najraskošnije iskustvo na moru po cijeni od 20.000 USD za noć, na superjahti sa tri palube, zajedno sa skideck-om, barom na brodu, skilounge-om, pet kabina i šefom kuhinje sa Mišlenovom zvijezdom, koji služi gurmanske obroke.

- Očekujemo više od 300% porast u rezervacijama jahti u novembru i decembru, uglavnom zbog posjetilaca usled Svjetskog prvenstva u fudbalu i Katara, koji takođe traže slobodne aktivnosti u Dubaiju - rekao je izvršni direktor ove kompanije Amit Patel za Doha News u oktobru.

Osim toga, povećava se broj letova, kao i potražnja za privatnim avionima. Privatne čarter kompanije vide bum, pri čemu je Jetex ponudio dva paketa: kompletnu uslugu privatnog aviona po cijeni od 240.000 dirhama (65.340 USD) za do 10 putnika, ili pojedinačna sedišta po cijeni od 29.000 dirhama (7.895 USD).

Vrijeme leta između Dubaija i Dohe je otprilike sat vremena. Kompanija je čak opremila svoj VIP terminal na aerodromu DWC, kao zonu za navijače Svjetskog prvenstva, sa terenom za mali fudbal i drugim tematskim zanimljivostima.

Uprkos visokim cijenama, potražnja za privatnim letovima znatno je veća nego u ovo doba prošle godine, piše dalje CNBC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.