Izvor: Pobjeda | Četvrtak, 24.11.2022.| 11:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prostorni planovi najavljeni za proljeće, stručnjaci kažu da je to nemoguće

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Plan prostornog planiranja mogao bi biti utvrđen u prvom kvartalu naredne godine, najavila je resorna ministarka Ana Novaković Đurović. Rukovoditeljka izrade prostornog plana (PPCG) Svetlana Jovanović, međutim, kazala je Pobjedi da njegovom usvajanju prethodi duga procedura i da se ne može precizirati kada će to biti iduće godine.

Resorna ministarka je najavila i završetak plana generalne regulacije za proljeće, međutim na tom se dokumentu ništa ne radi zato što tim za izradu i nakon više dopisa nema nikakvog odgovora niti dogovora sa Novaković Đurović.

- Postoje procedure, kao što je prethodno učešće javnosti, izrada nacrta plana, obavljanje javne rasprave i nakon toga prijedlog plana koji Vlada dostavlja Skupštini na usvajanje - kazala je Jovanović.

Poslije dužeg vremena, kako je dodala, uspostavljen je rad Savjeta za reviziju planskog dokumenta i sada tim radi na određenim korekcijama analize postojećeg stanja i koncepta plana, prema datim primjedbama i sugestijama.

- To je redovna procedura pri izradi svakog plana, pa i prostornog. Nakon verifikacije koncepta plana, on se upućuje na prethodno učešće javnosti u trajanju od 30 radnih dana - precizira Jovanović.

Tvrdi da je im ministarka Novaković Đurović dala punu podršku za nastavak izrade PPCG, najavila dinamičnu izradu tog plana i donošenje relevantnog zakona u dogledno vrijeme naredne godine.

Ministarka Novaković Đurović kazala je medijima da se paralelno rade i nova planska dokumenta i novi zakon o planiranju i uređenju prostora i da su svjesni da očigledno trpimo štetu zbog loše planske dokumentacije.

Smatra da "nije tragično" probijanje rokova, jer na snazi "imamo važeći planski dokument" iako je lošeg kvaliteta.

- Na snazi je Prostorni plan iz 2008. godine. U procesu je izrade novi plan, započet prije dvije godine. Njegova izrada je u jednom trenutku bila obustavljena što je uticalo na dinamiku. Vjerujem da ćemo brzo sa baze koncepta doći do baze nacrta prostornog plana. Planirano je bilo da se prostorni plan donese do kraja ove godine, ali zbog narušene dinamike, to je gotovo neizvjesno - ocijenila je Novaković Đurović.

Pobjeda podsjeća da je ugovor sa stručnim timom za njegovu izradu potpisan 2019. godine, na iznos od 500.000 EUR, a ministarka je kazala da se novac isplaćuje u fazama.

Ministarka i plan generalne regulacije (PGR) najavljuje na proljeće, mada koordinatorka tima koji radi taj dokument Ksenija Vukmanović kaže da to nije moguće, pošto im treba odobrenje upravo od ministarke sa kojom nemaju nikakav kontakt.

- Više puta smo joj se obraćali dopisima, ali nikakvog odgovora nema - kazala je Vukmanović.

Ona tvrdi da su saznali da je Ministarstvo započelo proceduru izrade novog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, ali da o konkretnim rješenjima još nemaju informacije i da sumnjaju da se PGR neće ni raditi.

Podsjeća da je cilj izrade plana generalne regulacije bio da se na nivou pet regiona integralno i jednovremeno obezbijedi planska dokumentacija za teritoriju cijele države, u skladu sa opredjeljenjima privrednog, socijalnog, ekološkog i kulturno-istorijskog razvoja, sa novim pravilima za izgradnju objekata i uređenje prostora.

- Donošenjem ovakvog dokumenta stvorili bi se uslovi za ukidanje važeće planske dokumentacije koja broji više od 500 planskih dokumenata višeg i nižeg reda, a koja se pokazala kao neusaglašena, a planska rješenja devastirajuća na pojedinim područjima - objašnjava Vukmanović.

Moguće je, prema njenim riječima, da će forma plana generalne regulacije, kakva je definisana važećim zakonom, biti ukinuta.

- Vraćanje nadležnosti planiranja opštinama bi bilo rješenje slično sistemima planiranja iz ranijih zakona i svakako bi zahtijevalo duži period i veća finansijska sredstva za izradu nove ili ažuriranje važeće planske dokumentacije - objasnila je Vukmanović.

Za sutra je na parlamentarnom odboru za poljoporivredu, turizam i prostorno planiranje najavljena rasprava o stanju u oblasti prostornog planiranja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE