NavMenu

Opština Kotor planira izradu novog projekta za žičaru do tvrđave San Đovani

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.11.2022. 07:20
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Milinkovic)
Opština Kotor planira da krene u ponovnu izradu projekta žičare San Đovani, saopštio je predsjednik Opštine Vladimir Jokić tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović i Jokić razgovarali su o potrebi bolje koordinacije načina finansiranja i realizacije projekata između države i lokalne samouprave, sa posebnim osvrtom na izgradnju vodovoda u Donjem Grblju, puta kroz Gornji Grbalj i konačnog završetka sportske dvorane u Kotoru.

Saglasili su se da je neophodna zajednički djelovati u pravcu zaštite i restauracije kotorskih bedema. Jokić je Abazovića upoznao sa namjerom da se krene u ponovnu izradu projekta žičare San Đovani, što je premijer prihvatio i ponudio svu neophodnu pomoć.

Vladimir Jokić i Dritan Abazović (Foto: Vlada Crne Gore)Vladimir Jokić i Dritan Abazović
Kako se navodi u saopštenju, Abazović je istakao da je Kotor primjer jedne uspješne opštine i da Vlada Crne Gore želi da da dodatan doprinos u pomoći i zaštiti kulturnih dobara, ali i izgradnji infrastrukture u cijeloj opštini Kotor, kao jednoj od najprestižnijih turističkih destinacija u Crnoj Gori.

Ideja o izgradnji žičare do Tvrđave San Đovani nije nova, a kako je najavljivano 2014. godine, izgradnja žičare koštala bi 2 mil EUR, a lifta oko 12 miliona, te je ovo znatno isplativija varijanta. Do realizacije ove investicije nikad nije došlo, a 2018. godine UNESCO je dao svoj sud da ovaj projekt treba odbaciti i na taj način "izbjeći bilo kakav negativan uticaj na izuzetne univerzalne vrijednosti koje ima zaštićeno prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora".

Menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj je početkom ove godine za Radio Kotor rekao da lokalna samouprava ima namjeru da razgovara sa svjetski poznatom firmom Leitner o projektu gradnje žičare na potezu od Tabačine do tvrđave San Đovani. Kako je naveo tada, za izgradnju ove žičare, potreban je novi projekat.

- Treba pažljivo osmisliti taj prostor, a s obzirom da je naš grad pod zaštitom UNESCO-a, moramo biti oprezni. Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora podnijela je zahtjev za izdavanje UT uslova nadležnom sekretarijatu, gdje se čekaju konzervatorski uslovi, kako bi se ušlo u realizaciju projekta - objasnio je Mikijelj.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.