NavMenu

Kompanija Liko Soho traži promjenu modela poslovanja budućeg hotela - Povećavaju vrijednost investicije, ali i broj smještajnih jedinica

Izvor: Vijesti Srijeda, 23.11.2022. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Media Biro/Screenshot)
Ukrajinsko-crnogorska kompanija Liko Soho Group koja u Baru treba da gradi hotel sa pet zvjezdica u okviru projekta ekonomskog državljanstva po kondo modelu poslovanja, tražila je od Vlade saglasnost da joj dozvoli da promijeni taj model i da hotel gradi po mješvitom modelu.

Kako pišu Vijesti, Vlada bi o tom predlogu trebalo da se izjasni na sjenici ove sedmice.

Saglasnost je tražena zbog toga što hotel treba da posluje u okviru nekog renomiranog svjetskog brenda, kome ne odgovara kondo model poslovanja ili se to kosi sa njihovim brednom i poslovnom politikom koju zastupaju.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmane u kondo modelu moraju staviti hotelu na raspoloaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

Prije godinu dana na konferenciji za novinare u Vladi najavljeno je da bi hotel trebalo da bude dio svjetskog lanca Radisson hotel group.

Investitor je Vladi dostavio i korigovan biznis plan po kome će povećati predračunsku vijrednost investicije sa 58 na 61 mil EUR, a biće smanjena cijena kvadrata sa 5.400 na 5.100 EUR po m2.

Vlada je u oktobru 2021. godine odlučila da gradnju hotela Liko Soho u Baru uvrsti na listu razvojnih projekata u oblasti turizma u okviru projekta ekonomskog državljanstva, gdje se kupovinom apartmana može doći do crnogorskog pasoša.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, investitor je Vladi ovog mjeseca dostavio izmijenjen biznis plan gdje je kao razloge za promjenu postojećeg kondo modela poslovanja naveo "društvene okolnosti koe su se znatno promijenile od trenutka uvrštavanja na listu razvojnih projekata u oblasti turizma do danas, a koje su u znatnoj mjeri uticale na tržište nekretnina, a samim tim i na poziciju projekta na listi razvojnih projekata u oblasti turizma".

- Investitor je informisao da je zbog navedenog intezivirao pregovore sa vodećim hotelskim operatorima, te da je zaključak koji se nametnuo tokom mnogobrojnih održanih sastanaka, da se izabrani kondo model poslovanja mora promijeniti u mješoviti, u cilju dobijanja renomiranog hotelskog brenda za ovaj projekat. Naime, prema navodima investitora, ograničenja koja nameće kondo model poslovanja kroz takozvani obavezni rental pool, odnosno obaveznu komercijalnu funkciju smještajnih jedinica koje su predmet pojedinačne prodaje od najmanje 10 mjeseci tokom godine, limitiraju i značajno sužavaju izbor vodećih hotelskih operatera kojima takav model poslovanja ne odgovara, ili se u cjelosti kosi sa njihovim brendom, poslovnom politikom koju zastupaju - navodi se u Vladinoj dokumentaciji u koju su Vijesti imale uvid.

U korigovanom biznis planu konstatovana je promjena cijene smještajne jedinice, pa će ona iznositi 5.100 EUR/m2, dok je u prethodno dostavljenom planu cijena kvadratnog metra iznosila 5.400 EUR.

- Završetak gradnje hotela se pomjera, pa je plan da se hotel umjesto u avgustu, završi 31. oktobra 2026. godine, a što je u skladu sa rokom važenja prethodno dostavljene garancije - piše u dokumentaciji.

U izmijenjenom biznis planu koji je investitor dostavio Vladi povećava se i broj smještajnih jedinica sa 322 na 409 različitih struktura, od kojih će 165 biti hotelskog, a preostale 244 apartmanskog tipa.

- U korigovanom biznis planu predviđena je izgradnja 350 parking mjesta, u odnosu na prethodno predviđenih 379. Pored navedenog, period povraćaja investicije sa mješovitim modelom poslovanja kraći je u odnosu na kondo model, a navedena razlika uzrkovana je promjenama u dinamici prodaje smještajnih jedinica garažnih mjesta. Kod kondo modela korišćena je pretpostavka da će do 2026. godine biti prodato 112 smještajnih jedinica, dok se kod mješoviotg modela poslovanja planira prodaja svih 244 smještajnih jedinica do kraja oktobra 2024. godine - navodi se u dokumentaciji Vlade.

Osnivač i predsjednik ukrajinske kompanije Liko Holding i investitor projekta je Igor Lisov. On je ranije najavio i gradnju akva parka u okviru kojeg će se nalaziti sportske baze za razne oblike vodenih sportova.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.