Izvor: eKapija | Petak, 18.11.2022.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rastu cijene, ali i tražnja za kvadratima - Možemo li u narednom periodu očekivati stabilizaciju na tržištu nekretnina?

(Foto: creator12/shutterstock.com)
Cijene stanova u novogradnji u ovoj godini su značajno porasle, pokazuju poslednji podaci Monstata. Tako je tržišna cijena stana u novogradnji u trećem kvartalu iznosila 1.446 EUR i viša je za 20,2% u odnosu na isti period 2021, kada je iznosila 1.203 EUR. Podaci pokazuju i da su kvadrati trenutno najskuplji u Podgorici, pa je cijena iznosila 1.469 EUR, što je za 24,2% više u odnosu na treći kvartal prošle godine, kada je kvadrat koštao 1.182 EUR.

Rast cijena nekretnina posljedica je poremećaja na tržištu usljed kojih je došlo do poskupljenja svih vrsta građevinskog materijala, smatraju u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG).

- U sektoru građevinarstva je, kao posljedica poremećaja na tržištu, došlo do poskupljenja gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga, pa se cijene na mjesečnoj osnovi ne mogu ni kontrolisati niti predvidjeti - kazao je za eKapiju Balša Rakčević, sekretar Odbora Udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala PKCG.

Kako je naveo, samo od početka 2022. godine, prema kalkulacijama koje su dobijene od kompanija iz ovog sektora, cijene goriva su povećane 35%, asfalta 55%, betona 20%, pijeska 50%, armature 40%, polietilena 40%.

- Navedene pozicije su osnova za formiranje cijena u građevinarstvu, pa je ovakav cjenovni skok materijala povećao iznose građevinskih radova za oko 20% u odnosu na one iznose koji su bili potpisani ugovorima između investitora i izvođača radova na početku ove godine. Kada upoređujemo rsa prošlom godinom, razlike u iznosima građevinskih radova idu i do 50% - kazao je Rakčević za naš portal.

Na pitanje šta možemo očekivati u narednom periodu, naš sagovornik navodi da je trenutno nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

- I pored blage stabilizacije cijena građevinskih materijala u poslednjem kvartalu, zbog trenutne geopolitičke situacije u svijetu, nezahvalno je prognozirati dalja kretanja na tržištu - kazao je Rakčević.

Interesantno je da je, uprkos ekonomskoj krizi, rastućoj inflaciji i značajnom skoku cijena stanova, potražnja za kvadratima ogromna i u znatnoj mjeri prevazilazi ponudu. Tako smo tokom poslednjih mjeseci iz agencija za nekretnine mogli čuti da je najtraženije nekretnine teško pronaći na tržištu, ili ih je moguće pronaći samo u fazi izgradnje. To potvrđuje i naš sagovornik.

- U ovom periodu i pored značajnog skoka cijena, o kojem smo ranije govorili postoji velika potražnja za kupovinom stanova, sa akcentom na Podgoricu. Možemo reći da se sve izgrađeno lako prodaje, a da na najatraktivnijim lokacijama u gradu do prodaje dolazi i prije završetka građevinskih radova - navodi Rakčević.

Ipak, postavlja se pitanje koliko će ovakva situacija na tržištu potrajati, pa je bilo i najava da će u narednom periodu doći do smanjenja investicija u sektoru stanogradnje. Tako je vlasnik Zatagradnje Blagota Radović nedavno trku za neretninama uporedio sa stampedom, navodeći da to stanje nije normalno, te da očekuje smanjenje potražnje, ali i investicija u ovom sektoru.

Sagovornik eKapije saglasan je da takva situacija nije održiva na duži period.

- Kada su u pitanju građevinske aktivnosti za naredni period, privrednici iz sektora su obazrivi, jer trenutno stanje ne izgleda održivo na duži period. Sa druge strane, zbog evidentne inflacije, građani kupovinom nekretnina žele da zaštite vrijednost novca, tako da je i to djelimično razlog veće potražnje za stanovima u ovom periodu - kazao je.

Na pitanje koji su to najveći problemi kada je riječ o sektoru građevine i tržištu nekretnina u Crnoj Gori i na koji način ti problemi mogu biti riješeni, Rakčević odgovara:

- Kako bi sektor građevine bio još uspješniji i kako bi se prevazišli postojeći problemi, prije svega je potrebno intezivirati poslove na izradi Prostornog plana Crne Gore kao i Plana generalne regulacije Crne Gore sa revizijom planske dokumentacije. Neophodno je stvoriti uslove za prevazilaženje administrativnih barijera, zbog kojih na realizaciju čeka velik broj projekata, pošto bi uspješnost njihove realizacije lančano privukla i nove investitore. Dobri prostorni planovi su i jedan od osnovnih preduslova za uspješan proces legalizacije objekata u Crnoj Gori.

Navodi i da je za razvoj sektora od nemjerljivog značaja nastavak velikih infrastrukturnih projekata.

- U dijelu putne infrastrukture, pored nastavka gradnje autoputa, to je svakako i izgradnja brze Jadransko-jonske ceste, koja je ujedno i zaobilaznica oko velikih primorskih gradova, a koja bi dala dodatni impuls daljem razvoju turizma, transporta, a samim tim i svih ostalih vezanih djelatnosti. Crna Gora bi se izgradnjom ove ceste našla na tranzitu između zemalja centralne Evrope sa jedne i Albanije, Grčke i Turske sa druge strane - kaže nam Rakčević.

Ukazuje i na značaj ulaganja u energetski sektor, ističući važnost izgradnje velikih hidrocentrala planiranih na rijekama Komarnica i Piva, kao i solarnih elektrana (Briska gora) i vjetroparkova (Brajići i Gvozd).

- Za sjever Crne Gore od velikog značaja bio bi i projekat izgradnje cementare u Pljevljima, zbog velike uvozne zavisnosti i činjenice da bi planirani kapitalni infrastrukturni objekti mogli biti generator brzog povrata investicija uloženih u buduću cementaru - zaključuje Balša Rakčević u razgovoru za eKapiju.


Rastu i cijene najma stanova

Osim što rastu cijene kada je riječ o stanogradnji, tokom poslednjih mjeseci građani su suočeni i sa značajnim porastom cijena kada je riječ o najamninama. Problem je naročito prisutan na primorju i u Podgorici, pa se tako u glavnom gradu jednsoban stan ranije mogao naći za 250 EUR, dok ta cifra sada nije manja od 400 EUR.

Sagovornik eKapije navodi da su iz agencija za nekretnine, dobili potvrdu da postoji izvjestan pritisak na sektor izdavanja od strane ukrajinskih i ruskih državljanja.

- Budući da je sa navedenih područja u Crnu Goru pristiglo nekoliko desetina hiljada građana, moglo bi se zaključiti da je rast cijena izdavanja stanova prouzrokovan upravo tim. Teško je govoriti o brzom saniranju uticaja na budžete domaćih podstanara, pa ukoliko ova situacija potraje, treba intezivirati projekte poput 1000+ za povoljniju kupovinu stanova, koje je u ranijem periodu uspješno sprovodilo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.


D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE