NavMenu

Boston Dynamics najavio osnivanje Instituta za vještačku inteligenciju u Srbiji

Izvor: eKapija Srijeda, 16.11.2022. 13:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Boston Dynamics, najpoznatija svetska kompanija za robotiku mogla bi da osnuje Institut za vještačku inteligenciju, čime bi se omogućila potencijalna saradnja sa AI institutom i naučnicima u Srbiji, rekao je predsjednik kompanije Mark Reibort (Marc Raibert) prilikom sastanka sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, navedeno je na sajtu Vlade.

Brnabić i Reibort su razgovarali o otvaranju ogranka ove kompanije za istraživanje i razvoj u Srbiji.

Kako je napomenula Brnabić, IT sektor je najbrže rastući sektor u Srbiji. Ona je kazala da je naša zemlja u proteklih deset godina mnogo uradila po pitanju vještačke inteligencije, biotehnologije i blokčejn tehnologije.

Premijerka je dodala i da je neophodno i dalje nastaviti ulaganja u IT sektor.

Kako je istaknuto na sjatu Vlade, vještačka inteligencija bila je i u fokusu sastanka premijerke i delegacije državne kompanije Temasek iz Singapura, koja upravlja sa više od 450 mlrd USD u oblastima vještačke inteligencije i blokčejn tehnologija.

- Predstavnici kompanije Temasek pohvalili su napredak Srbije u oblasti digitalizacije i vještačke inteligencije i prepoznali mogućnost u saradnji u primjeni vještačke inteligencije u javnom sektoru, kao i investicijama u ovoj oblasti u Srbiji - rekla je nakon susreta Brnabić.

Tokom posjete Singapuru premijerka se sastala i sa presjednikom Azijske banke za infrastrukturne projekte (AIIB) Đinom Lićungom (Jin Liqun), sa kojim je razgovarala o potencijalnim ekonomskim ulaganjima.

Prema njenim riječima, ovo je bila prilika da razgovaraju o saradnji u oblasti finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji koja će u budućnosti zajedno realizovati, stoji na sajtu Vlade.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.