NavMenu

Ibrahimović očekuje podršku EU za autoput - Nastavak gradnje moguć 2025.

Izvor: RTCG Srijeda, 16.11.2022. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Nastavak gradnje auto-puta želimo da radimo sa našim evropskim partnerima, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović. Kako je naveo, nada se da će izgradnja krenuti 2025.

Kako je rekao, Crna Gora, koja predsjedava Transportnom zajednicom, imala je juče čast da otvori vrlo važna pitanja usklađivanja propisa i razvoj saobraćajne infrastrukture, kao i bezbjednosti saobraćaja. On je rekao da je veliko zadovoljstvo predsjedavati Transportnom zajednicom, gdje su posebno ukazali na važnost saradnje sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, jer je to važna poruka jedinstva i usklađivanja.

- Da samim tim saradnjom i jedinstvom budemo dobar primjer Evropskoj uniji - rekao je Ibrahimović.

On je rekao da su tematske sjednice zajednice važne da se vidi koji su izazovi i potrebe i da EU jasno shvati koje su poruke i ciljevi.

- Onamo gdje procijene da smo dostigli te vrijednosti da nam duže dodatnu podršku - navodi ministar.

Ibrahimović kaže da dolaze bolji dani za Crnu Goru kada su u pitanju evropski procesi i evropske integracije.

- Naredni dio izgradnje auto-puta želimo da radimo sa našim evropskim partnerima. I tu smo vrlo jasni. Želimo da budemo transparentni, i na sve inpute koje dobijemo od EU bićemo spremni da odgovorimo - rekao je Iraimović.

On je naglasio da EU podržava projekat ali uz jasnu opravdanost narednih koraka.

- Nadam se da ćemo doći do bespovratnih grantova, uz naše nalaženje banaka koje će podržati kredite, vjerujem da ćemo moći da razmišljamo o nastavku izgradnje auto-puta. Kada dobijemo jasan signal da ćemo dobiti sredstva uradićemo kvalitetnu dokumentuaciju i možemo reći građanima koju ćemo narednu dionicu auto-puta raditi, prema Andrijevici ili prema Farmacima. Na osnovu ove studije koju ćemo uraditi, mislim da će građani uskoro biti obradovani koji će se dio auto-puta graditi, mislim već 2025. godine - kaže Ibrahimović, odgovarajući na pitanje TVCG.


Kako je rekla Adina Veleani, evropski komesar za saobraćaj, EU podržava projekte jačanja infrastrukture.

- Auto-put je veoma važan projekat, a Evropska komisija podržava implementaciju tog projekta. EK je spremna da pomogne Crnoj Gori u zaključivanju tog projekta - navela je Veleani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.