NavMenu

Zdrava moć pametnih podataka: AIGO Health Analytics

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.12.2022. 05:49
Komentari
Podeli

(Foto: AIGO)
Poslednjih godina svjedoci smo sve većih obima podataka koji se generišu na razne načine, iz različitih izvora. Podaci koji mogu biti korisni u poslovanju nalaze se i na društvenim mrežama, veb stranama, ili mogu da dolaze sa raznih uređaja, koji su povezani na mrežu. Međutim, nije svaki podatak poslovno važna informacija. Svi ovi podaci ne donose dodatnu vrijednost, ukoliko se na pravi način ne organizuju i analiziraju, primjenom alata i tehologija koji su namijenjeni upravo tome i koji od gomile podataka stvaraju moćno sredstvo za donošenje odluka.

Unapređenje zdravstvenog sistema i kvaliteta usluga koje pruža građanima aktuelna su tema i u razvijenim zemljama. Velike količine podataka o korisnicima i uslugama koje su dio zdravstvenih sistema pružaju velike mogućnosti u segementu analitike i predviđanja, koje mogu da doprinesu podizanju nivoa usluge, optimizaciji troškova i krajnjoj koristi za građane kao korisnike tih usluga. Sa druge strane, postojeće stanje IT zrelosti zdravstvenih organizacija je često veoma nisko, tako da ni podaci nisu centralizovani, pa je i mogućnost njihovog korišćenja u svrhu statistika i analize vrlo skromna.

AIGO rješenje za analitiku u zdravstvu donosi čitav niz benefita za samu zdravstvenu ustanovu u svim segmentima njene djelatnosti. Sistem centralizuje i konsoliduje podatke iz različitih zdravstvenih sistema kako bi donosiocima odluka pružio jedinstven pogled na podatke o zdravstvenoj zaštiti svakog pojedinačnog pacijenta. Obezbijeđen je brži pristup istorijskim podacima i podacima u realnom vremenu za tačnu analizu zdravstvenih podataka i agilno donošenje odluka. S obzirom da su svi sistemi objedinjeni, dobijaju se jedinstveni izvještaji i pregledi, koji donose tzv "jedinstvenu istinu", iako su u pitanju podaci iz različitih sistema.

Neke od koristi uvođenja AIGO Health Analytics rješenja su:

· Mogućnost jednostavnijeg kreiranja personalizovanih planova liječenja pacijenta, na osnovu statistika i šablona ponašanja, s obzirom da su svi podaci o pacijentima na jednom mjestu

· Efikasnije interno upravljanje i eksterne revizije, uključujući provere usklađenosti sa propisima, zahvaljujući naprednim mehanizmima statističkih analiza i izvještavanja

· Brži odgovor na same potrebe pacijenta jednostavnim korišćenjem povratnih informacija

· Prikaz ključnih indikatora promjene trendova liječenja

· Implementacija specifičnih pravila i usklađivanje sa širokim spektrom različitih izvora medicinskih podataka

AIGO Health Analytics obezbjeđuje čitav niz pregleda i izvještaja, u svim formama vizualizacije, u zavisnosti od želja korisnika. Moguće je deifnisati i KPI-jeve, prema kojima se prate parametri izvršavanja po proizvoljnoj dimenziji, a analizom šablona ponašanja moguća su različita predviđanja, koja značajno unapređuju upravljanje i donošejne strateških odluka.

Neki od pregleda i funkcionalnosti koje obezbjeđuje rješenje su:

· Pregled troškova ljekova po starosnim kategorija i polu pacijenata, regionu, dijagnozi, ljekaru

· Različite statistike po geografskim područjima (region, okrug) iz kojeg pacijenti dolaze, sa vizualizacijom u vidu različitih mapa

· Statistike pruženih usluga po specijalizacijama ljekara

· Broj noćenja koji su ostvareni po dijagnozama, ustanovama, odjeljenjima, ljekarima

· Mjesečno, kvartalno i godišnje praćenje troškova materijala, ljekova i usluga po regionima i ustanovama

· Rang liste ljekova i materijala po utrošku

· Praćenje planova i realizacije troškova na mjesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou

· Analiza prihoda i rashoda po različitim izvorima finansiranja

· Praćenje rasta troškova po različitim dijagnozama

Rješenje je konfigurabilno i prilagodljivo, tako da se sve funkcionalnosti, pregledi, izvještaji i statistike kreiraju prema specifičnim zahtjevima korisnika.


Vještačka inteligencija je sasvim prirodna stvar

Značajna su dostignuća u razvoju vještačke inteligencije i mašinskog učenja poslednjih godina, pa je u ekspanziji i njihova primjena u različitim oblastima. Osnova za njihovu uspješnu primjenu su velike količine podataka, iz najrazličitijih izvora, čije analize, uz sposobnost stalnog učenja, omogućavaju kreiranje "inteligentnih" usluga i najrazličitijih predviđanja, u okviru tzv "prediktivne analitike".

AIGO Health Analytics nudi mogućnosti različitih predikcija, koje su, opet, prialgodljive korisničkim zahtjevima i potrebama, a neke od njih su:

· Prognoze troškova materijala, usluga i ljekova po tipovima dijagnoza, globalno na mjesečnom nivu ili po određenim odjeljenjima.

· Prognoze cijene usluge, analiza profitabilnosti u zavisnosti od cijene usluge.

· Predviđanje broja noćenja u periodu, analiza broja dostupnih kreveta, po odeljenjima, diagnozama, ljekarima.

· Predviđanje broja operacija za naredni period, kao i troškova vezanih za operacije

· Predviđanje trenda dijagnoza za odredjeni period, planiranje potrebnih resursa za rešavanje određene dijagnoze, kao i analiza troškova

· Predviđanje potrošnje ljekova, kreiranje plana nabavke za naredni period na osnovu ovih predikcija

Potencijal primjene rješenja za analitiku u zdravstvu je ogroman, a primjena novih tehnologija u ovoj oblasti donosi i neslućene mogućnosti, sa najvažnijim krajnjim ciljem kojima teže i zdravstveni sistemi najrazvijenih zemalja – stalno unapređenje zdravstvenih usluga građanima i bolji kvalitet života.

Autori:

Mihajlo Canić, Director of IT Solutions

Ružica Vasić, Team Manager for Business Analytics

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.