NavMenu

Plava propusnica - novi turistički proizvod Dubrovnika, Kotora i Mostara

Izvor: bokanews.me Subota, 12.11.2022. 10:50
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tania_pl)
Novi turistički proizvod za Dubrovnik, Kotor i Mostar "Plava propusnica – Blue Pass" predstavljen je u četvrtak, 10. novembra, u Dubrovniku, u sklopu završne konferencije 1,7 mil EUR vrijednog prekograničnog projekta "Otkrivanje prekogranične vodene bioraznolikosti – EXChAngE".

Plava propusnica omogućuje posjete uz popuste novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom: Akvarij Dubrovnik, Kotor i Akvarijum Boka, Vodena staza Hutovo Blato i Vodena staza Mostar i privlači više turista u ovo područje.

Voditelj projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity) Nenad Antolović s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku rekao je kako "Plava propusnica" povezuje više turističkih lokacija u tri grada na UNESCO-ovom popisu.

- Dubrovnik, Kotor i Mostar su relativno blizu i turisti ih rado obilaze. Uz to smo razvili i mobilnu aplikaciju, interaktivni vodič kroz tri grada na šest jezika. Iz projekta je Institut dobio 500.000 EUR, od čega je u dubrovački Akvarij uloženo 300.000 EUR za tri velika bazena koja su prije bila ukopana - izjavio je Antolović.

Ramiz Pašić iz Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona istakao je kako je iz projekta sa 150.000 EUR obnovljena Gradska banja u Mostaru, dok je TZ zbog inflacije i pandemije dodao još 43.000 EUR s PDV-om.

- Gradska banja bila je u derutnom stanju, iako je redovno koriste plivački klubovi. Sad će opet zasjati u punom sjaju, a bit će uvrštena i na mostarsku Plavu stazu, s drugim spomenicima pored rijeke Neretve. S ‘Plavom propusnicom’ turisti mogu s popustom obići Tekiju u Blagaju, u Mostaru Karađoz-begovu džamiju i ostale muzeje te Park prirode Hutovo Blato - naveo je Pašić.

Mirko Đurović s Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore rekao je kako je sredstvima iz projekta dopunjen Akvarijum Boka u Kotoru s dva nova bazena i novom postavom organizama iz Jadranskom moru.

- Uz to smo u dvorištu postavili interaktivne panele, gdje posjetitelji mogu dodatno naučiti o značaju biološke raznolikosti i problemima Jadranskog mora. Nadam se da će ‘Plava propusnica’ doprinijeti mobilnosti turista između tri grada - istakao je Đurović.

Plava propusnica je dostupna na prodajnim mjestima partnera projekta EXChAngE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

Može li se rakija pokvariti? Danas skoro svako domaćinstvo posjeduje barem bočicu rakije, ali šta je s rakijom koja dugo stoji? Može li se pokvariti? Rakija ima mjesto u mnogim ormarićima s alkoholnim pićima, ali ne znaju svi može li se ovaj alkohol pokvariti ili ne. Uostalom, ako bolje razmislimo možemo zaključiti da se alkohol vrlo teško kvari. Zbog visokog udjela alkohola u rakiji, ovo žestoko piće neće pokvariti u pogledu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.