NavMenu

Tivatska marina sprema rekonstrukciju - Plutajuća barža umjesto podzemnih rezervoara za snabdijevanje jahti gorivom

Izvor: Vijesti Petak, 04.11.2022. 06:54
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
Kompanija Adriatic marinas-Porto Montenegro iz Tivta namjerava da rekonstruiše gat za snabdijevanje jahti gorivom i njegove kapacitete poveća četiri puta u odnosu na aktuelno stanje.

S tim u vezi Porto Montenegro je Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore podnio zahtjev za davanje saglasnosti na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za rekonstrukciju gata PN i taj elaborat, koji je radila firma LTC Consulting iz Kotora stavljen je na javnu raspravu, dok će se centralna javna tribina o tom dokumentu održati 11. novembra u 10 časova u upravnoj zgradi Porto Montenegra

Gat PN na kome je napravljena stanica za snabdijevanje brodova gorivom u marini Porto Montenegro, izgrađen je 2013. kao ekstenzija novog mula V, najveće marine u ovom dijelu svijeta. Objekat je dimenzija 83 puta 16 metara i sastoji se od armirano-betonskog gata koji je oslonjen na u dno mora pobodene velike čelične šipove. Na ovom gatu se nalazi manja zgrada za smještaj službi koje rukovode i upravljaju procesom bunkerisanja brodova, kao i ukupno pet aparata za istakanje dizel goriva i bezina.

Gorivo kojim se na ovom vezu snabdijevaju jahte i manja plovila, cjevovodom koji se pruža duž mula 3 marine, dolazi iz osam podezemnih rezervoara ukupnog kapaciteta 800 kubika, a koji se nalaze na obali Porto Montenegra, sjeverno od objekta bazena Lido Mar. Budući da će na tom prostoru za par godina početi gradnja novog ultraluksuznog krila naselja Porto Montenegro koje sada u idejnim konceptima nosi naziv Synchro, podzemne rezervoare treba izmjestiti i na drugačiji način riješiti pitanje skladištenja goriva.

S tim u vezi Porto Montenegro namjerava da gat PN rekonstruiše tako da na njegovom istočnom dijelu, trajno priveže plutajuće skladište za dizel gorivo i benzin (baržu). Barža će sa istočnom (unutrašnjom) stranom gata biti povezana preko triju šina-vodilica. Ona je dužine 70,2 metara, širine 16,4 metara i visine 5,3 metara, a gaz joj iznosi 3,5 metara. Ovaj čelični plovni objekat bez sopstvenog pogona ima dvostruku oplatu koja je obavezna za sva plovila namijenjena transportu i skladištenju goriva i zauljenih tečnosti.

Barža u svojih osam tankova može da primi ukupno 3,274 kubika goriva - benzina i dizela, od čega su neki rezervoari namijenjeni za gorivo koje ne podliježe carinjenju, dok su drugi predviženi za ocarinjeno gorivo. Na desnom boku barže će biti postavljeni i aparati za istakanje goriva u manja plovila, dok je sama barža opremljena dizalicom, crijevima, drenažom, sistemom za hlađenje vodom, automatskim sistemom za balastiranje plovila, senzorima i alarmnim sistemom koji omogućavaju bezbjedne operacije transfera i pretakanja goriva. Barža će imati i ukupno četiri rezervoara za balastne vode.

Umjesto kamionima-cistermana kao što je to sada slučaj, rekonstruisana stanica za bunkerisanje jahti u Porto Montenegru ubuduće će se gorivom puniti morskim putem - direktno. Iz tankera koji će povremeno ovdje uplovljavati i prekrcavati gorivo u baržu trajno fiksiranu na istočnom dijelu gata Pn. Predviđeno je da operacija prekrcaja kompletne količine goriva koju barža može primiti sa tankera, traje maksimalno šest sati.

Predviđeno je i postavljenje novih radnih plutajućih pontona sa istočne strane barže na koje će pristajati jahte dužine do 40 metara i manja plovila koja se budu snabdijevala gorivom sa ove instalacije. Veće superjahte i dalje će gorivo uzimati vezujući se direktno na Pn gatu, sa njegove zapadne strane. Čitavo postrojenje stanice za bunkerisanje plovila u Porto Montenegru biče ograđeno plutajućim fiksnim i mobilnim branama na površini mora, radi sprečavanje širenja eventualnih izliva goriva i zauljenih tečnosti u more na širi akvatorijum.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.