NavMenu

Dvije nove klinike u Podgorici do proljeća 2024. godine - U pripremi tenderi za zdravstvene ustanove vrijedni 10 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 28.10.2022. 06:25
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore)
Simboličnim polaganjem kamena temeljca u Podgorici je juče počela izgradnja objekta za klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju. Vrijednost investicije je 8,5 mil EUR, a finansira se iz IPA fondova EU. Rok za završetak radova je 18 mjeseci, tako da se useljenje u klinike očekuje u proljeće 2024. godine.

Kako je soapšteno iz Ministarstva zdravlja, kamen temeljac položili su predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ambasadorka EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

- Ne postoji veća čast za nekoga ko radi u državnoj upravi od one kad se gradi naša zemlja. Ovo je već druga aktivnost postavljanja kamena temeljca za nove klinike u Crnoj Gori. Nakon 40 godina, konačno se grade novi zdravstveni objekti u našoj državi - kazao je premijer Dritan Abazović.

On je izrazio neizmjernu zahvalnost EU na podršci, bez koje se ovaj projekat ne bi mogao realizovati, naglašavajući da "ove stvari učvršćuju naše partnerstvo".

- Želimo da jačamo naš zdravstveni sistem, da investiramo u svim gradovima naše države i omogućimo da se naši građani osjećaju sigurno i imaju kvalitetne usluge - rekao je predsjednik Vlade.

- Sadašnja ustanova u kojoj je smještena Klinika za infektivne bolesti slika je i prilika decenijskog nemara i nebrige koju su tadašnje političke elite imale prema zdravstvenom sistemu, zaposlenim u njemu a posebno prema građanima koji su liječeni u uslovima nedostojnim čovjeka. Oni koji su nažalost bili prinuđeni da borave i liječe se tamo, a pandemija koronavirusa nas je na to itekako primorala, znaju o čemu govorim. To više tako neće biti - poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

On je dodao da se postavljanjem kamena temeljca za ovaj kao i za druge objekte koji su započeti, odlučno postavljaju čvrsti temelji za novi pristup zdravstvenoj zaštiti naših osiguranika, ali i za pristojne uslove za rad ljekara i ostalog medicinskog osoblja.

- Na tom putu, nesebičnu pomoć i podršku pruža nam Evropska Unija, koja sa sredstvima od 8,5 miliona eura u potpunosti finansira izgradnju i opremanje Klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju. Uz liderstvo šefice Delegcije EU u Crnoj Gori, uz ovaj, realizuju se i drugi značajni projekti koje naša zemlja kao kandidat za pristupanje evropskoj porodici uveliko koristi - istakao je ministar Šćekić.

On je kazao da Ministarstvo zdravlja, uz podršku Vlade Crne Gore, predano radi na jačanju zapuštene zdravstvene infrastrukture, a koja trenutno zahtijeva ulaganja od više stotina miliona eura.

- Pored dva moderna objekta za potrebe Klinika za mentalno zdravlje, infektivne i kožne bolesti, prošle nedjelje počeli su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Specijalne bolnice Vaso Ćuković u Risnu, vrijedni 2,2 mil EUR, a do kraja godine, takođe uz pomoć Evropske Unije, počeće radovi na izgradnji i opremanju Operativnog centra za vanredne situacije u okviru Instituta za javno zdravlje te rekonstrukcija i opremanje devet mikrobioloških laboratorija širom zemlje - naveo je.

(Foto: Ministarstvo zdravlja)
Da posebnu pažnju posvećuju regionalnom razvoju i univerzalnosti zdravstvene zaštite, ukazao je Šćekić, govori podatak da su u toku pripreme za tendere ukupne vrijednosti preko 10 mil EUR za potrebe rekonstrukcije opštih bolnica u Bijelom Polju, Beranama, Cetinju i Nikšiću, kao i domova zdravlja u Ulcinju, Budvi, Cetinju i Plavu.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa izrazila je zadovoljstvo što nakon toliko godina Crna Gora konačno gradi nove klinike, koje su samo jedan od mnogih projekata kroz koje EU podržava crnogorski zdravstveni sistem.

- Pristup dobroj zdravstvenoj zaštiti dio je životnog standarda EU, čemu i građani Crne Gore s punim pravom teže. Raduje me što danas imamo priliku da doprinesemo ostvarenju te težnje, jer će ove dvije nove klinike značajno unaprijediti kvalitet zdravstvenih usluga za sve građane Crne Gore. Medicinski radnici uskoro će raditi u potpuno novim objektima, s pristupom najsavremenijoj opremi - poručila je ambasadorka EU u našoj zemlji.

Ona je podsjetila da je Crna Gora od početka pandemije dobila 130 mil EUR bespovratnih sredstava i kredita EU, u cilju spašavanja života, unapređenja javnog zdravlja i očuvanja hiljada radnih mjesta.

Direktorica KCCG dr Radulović podsjetila je da je Klinika za dematovenerologiju, nakon vremenskih nepogoda prije čak deset godina iseljena i od tada dijeli prostor sa Klinikom za očne bolesti i od tada kolege i njihovi pacijenti čekaju da se obećanja o novoj zgradi konačno ostvare.

- Isto kao što i Klinika za mentalno zdravlje zaslužuje svoju kuću u okviru KCCG, i ljekari i osoblje i pacijenti Klinike za infektivne bolesti zavređuju savremen i čovjeku prilagođen prostor i opremu. Toga je najšira javnost postala svjesna tokom pandemije korona virusa. Buduća zgrada u kojoj će biti smještene ove dvije klinike imaće ukupnu neto površinu blizu četiri hiljade i trista metara kvadratnih. Osim što će nova zgrada biti opremljena po najsavremenijim medicinskim standardima, u njoj će biti značajno više mjesta i za bolničko liječenje pacijenata. Klinika za dermatovenerologiju sada ima samo dvije sobe sa osam postelja, dok će u novoj zgradi, pored potrebnih ambulanti i drugih sadržaja, imati 32 bolesničke postelje. Klinika za infektivne bolesti sad ima 13 soba i 20 postelja, dok će u novom objektu biti mjesta za čak 55 bolničkih pacijenata - navela je dr Radulović, dodajući da će se nova zgrada sastojati od donjeg nivoa, prizemlja i dva gornja sprata i da ukupna bruto površina iznosi 5.530,00 m2, dok je ukupna površina građevinskog zemljišta 4.264,00 m2.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.