NavMenu

Još dva projekta za ekonomski pasoš - U Tivtu i Budvi gradiće se hoteli sa 5*, vrijednost oko 74 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 28.10.2022. 06:25
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma dodata su još dva projekta. Riječ je o izgradnji hotelsko-apartmanskog kompleksa visoke kategorije u Tivtu, odnosno hotela u Budvi, a ukupna vrijednost obje investicije iznosiće oko 74 mil EUR.

Konzorcijum kompanija ALK Montenegro i Sofir planira da u neposrednoj blizini morske obale i glavne gradske marine, u Tivtu, izgradi hotela kategorije 5 zvjezdica po kondo modelu poslovanja sa 77 smještajnih jedinica, predračunske vrijednosti 22,77 mil EUR. Namjera investitora je da u okviru hotela otvori 82 nova radna mjesta.

- Shodno biznis planu, predviđeno je da na tržištu bude ponuđeno najmanje 46 smještajnih jedinica, po minimalnoj cijeni od 5.289 EUR po m2, zajedno sa pripadajućim garažnim, odnosno parking mjestima - saopšteno je iz Vlade.

Kada je riječ o prihodima od prodaje smještajnih jedinica, projektovani su na 1,75 mil EUR u prvoj, 3,51 miliona u drugoj i trećoj godini realizacije projekta.

Planirano je da se investicija sprovede kroz najduže sedam polugodišta, te da kompletni radovi budu završeni najkasnije do 31. marta, dok je otvaranje planirano za 1. april 2026. godine. Prema projekcijama iz biznis plana, investicija bi trebalo da se otplati u 12 godini projekta.

Budva (Foto: Pixabay.com/lenahelfinger)Budva
Na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma uvrštena je i izgradnja hotela Prezident u Budvi. Kako je pojašnjeno, kompanija ALK Nekretnine planira da izgradi hotel u neposrednoj blizini marine i starog grada, imaće takođe pet zvjezdica, a predračunska vrijednost investicije je 51,37 mil EUR.

Hotel će poslovati po mješovitom modelu, imaće 154 smještajne jedinice a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 123 nova radna mjesta

- Shodno Biznis planu, predviđeno je da će investitor biti u mogućnosti da usljed postojanja tržišnih prilika koje to
opravdavaju, a u skladu sa zakonom, ponudi na tržištu 77 smještajnih jedinica. Međutim, namjera investitora je da taj broj ne bude veći od 66, te da se u takvoj ponudi nađu isključivo jedinice apartmanskog tipa, zajedno sa pripadajućim parking mjestima, po minimalnoj cijeni od 4.000 EUR po m2 - pojašnjeno je.

Kada je riječ o prihodima od prodaje smještajnih jedinica, predviđeni za period prve četiri godine realizacije projekta, odnosno tokom faze izgradnje i prve godine poslovanja hotela. Prema navodima iz Biznis plana, realizacija projekta ne zahtijeva angažovanje kreditnih sredstava, odnosno biće finansirana sopstvenim sredstvima investitora.

Plan je da se realizacija investicije sprovede kroz najviše osam polugodišta, te da kompletni radovi budu završeni najkasnije do 30. aprila 2026. Otvaranje je planirano za maj iste godine.

U cilju obezbjeđivanja investicija dostavljene su bankarske garancije na iznos od po million eura za oba projekta. Prema navodima iz biznis plana, realizacija projekata ne zahtijeva angažovanje kreditnih sredstava, odnosno biće u potpunosti finansirani sopstvenim sredstvima investitora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.