NavMenu

Pasarele i zaštićene dine novi znak Velike plaže

Izvor: Vijesti Petak, 21.10.2022. 11:57
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Refik Mollabeqiri)
Služba za uređenje i izgradnju Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom raspisala je javni poziv za izvođenje radova na ograđivanju dina i sanacije postojeće ograde na Velikoj plaži. Shodno zakonskim procedurama, izabran je izvođač radova i sa njim je potpisan ugovor o izvođenju radova krajem avgusta ove godine. Rok izvršenja ugovora je jedna godina.

To se navodi u odgovoru JP na pitanje Vijesti kada će biti izvršena sanacija pasarela i ograda koje štite pješčane dine i autohtono bilje u zaleđu nekih kupališta na Velikoj plaži. Prilaze pasarelama, održavaju zakupci kupališta.

JP podsjeća da je kroz međunarodni projekat Welcome - projekat zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži, izvršilo rehabilitaciju oštećene dine u zaleđu kupališta Evropa beach.

- Tim radovima izvršeno je postavljanje drvene ograde u dužini 550 metara, čime se spriječilo dalje ugrožavanje dine na tom prostoru. Urađena je drvena pasarela u dužini 20 metara kako bi se trasirala staza za korisnike kupališta i na taj način dao pozitivan primjer korišćenja prostora. Prvi put kroz ove radove je izvršena rehabilitacija dine i to mašinskim nabacajem pijesaka i sadnjom vegetacije koja je karakteristična za prostor dine. Za ovaj posao angažovani su predstavnici Biološkog fakulteta iz Podgorice - piše u dopisu JP.

Dodaje se da je za potrebe izvođenja radova na zaštiti i rehabilitaciji pješčanih dina, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izdala dozvolu i uslove zaštite prirode na osnovu kojih je pripremljen predmjer i predračun, a za realizaciju ovoga posla korišćeni su pozitivni primjeri i iskustva iz inostranstva, prije svega Italije, na zaštiti pješčanih dina na plažama. Podsjeća se da JP nastavilo projekat zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži i to u zaleđu kupalište As Saranda beach.

- Tim radovima izvršeno je postavljanje drvene ograde u dužini 540 metara i urađena je drvena pasarela u dužini 20 metara. Kroz ove radove je izvršena rehabilitacija dine nasipanjem autohonog pijeska prema susjednom korisniku (Natural Beach). Takođe kroz ove radove zamijenjena je dotrajala i postvljena nova ograda u dužini od 1.560 metara na lokaciji Kite surf Pacha - prilazni put. U okviru tih radova postavljene su i 4 informativne table koje daju osnovne podatke o značaju dina i važnosti halofitne vegetacije - piše u odgovoru JP.


Područje Velike plaže, Rješenjem o zaštiti objekata prirode stavljeno je pod zaštitu, shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode. Halofitna vegetacija koja je nastanjena na pješčanim dinama Velike ulcinjske plaže smatra se posebnom ekološkom vrijednošću ovog prostora i bila je predmet pažnje mnogih botaničara.

- Zbog velike ekološke važnosti i vrijednosti pješčanih dina Velike ulcinjske plaže, a usljed evidentnog antropogenog uticaja, potrebno je zaštititi i sačuvati postojeću raznolikost vrsta na ovom području. Javno preduzće za upravljanje morskim dobrom Planom aktivnosti od 2013, opredjeljuje sredstva i otpočinje izvođenje radova na njihovoj zaštiti - navode u JP.

Podsjećaju da su osim na Evropi beach i Saranda Beach, pasarele i ograde postavljene i na kupalištima Pasha Kite/ Wind Surf, Macao beach, Sandbox kite surf, Dolcinium kite beach, Kite loop i Kabanya Kite surf.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.