NavMenu

CWP Global razvija prvu hibridnu elektranu u Srbiji - U planu i solarna elektrana i vjetropark

Izvor: Balkan Green Energy News Četvrtak, 20.10.2022. 16:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans)Ilustracija
CWP Global saopštio je za portal Balkan Green Energy News da je u Srbiji ostvario napredak u razvoju tri nova projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ukupne snage 680 megavata.

Jedan od tri projekta je Lederata Energy koji će biti prva hibridna elektrana u Srbiji. Elektranu će činiti solarni park od 50 megavata, vjetropark od 100 megavata i sistem za skladištenje električne energije od 20 megavat-sati.

Lokacije budućeg hibridnog pogona Lederata Energy nalaze se u opštinama Požarevac i Veliko Gradište. Kompanija je investiciju procijenila na 200 mil EUR.

Početak radova je planiran za prvi kvartal 2025, a pogon treba da bude završen i da krene s proizvodnjom početkom 2027. godine.


U Kuli će se izgraditi solarna fotonaponska elektrana Equinox Energy

I Opština Kula je donijela odluku da pristupi izradi plana detaljne regulacije za projekat solarne elektrane Equinox Power od 80 megavata koju razvija CWP Global. Kompanija je procijenila investiciju na 80 mil EUR.

CWP Global razrađuje planove za svoja fotonaponska postrojenja Solarina i Kima Solar od 150 odnosno 50 megavata, kao i za vjetroelektranu Vetrozelena, čiji bi kapacitet bio 300 megavata.


Projekat vjetroparka Vetrogon od 450 megavata

Buduća najveća vjetroelektrana u Srbiji biće izgrađena u Vojvodini, u opštinama Srbobran i Bečej. Maksimalna snaga postrojenja bi bila 450 megavata, a koštalo bi 600 mil EUR, dodao je CWP Global.

Početak izgradnje je zakazan za kraj 2025. godine. Kompanija ima ambiciju da postrojenje pusti u pogon početkom 2028. godine. Najavila je da će Vetrogon proizvoditi 1,1 teravat-sat godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.