Izvor: eKapija | Srijeda, 16.11.2022.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Upotreba FIDIC modela ugovora afirmiše najviše etičke standarde i djelotvorno učestvuje u borbi protiv korupcije u građevinskoj industriji

Upotreba FIDIC modela ugovora važna je za oblast usluga u građevinarstvu zbog toga što afirmiše najviše etičke standarde koji se primjenjuju u radu inženjera konsultanata kao sto su kvalitet, vještina, iskustvo, inovativnost, integritet, održivost i najbolja poslovna praksa, kažu u Udruženju inženjera konsultanata Srbije, ACES.

Pojašnjavaju da se korišćenjem FIDIC modela ugovora djelotvorno učestvuje u borbi protiv korupcije u građevinskoj industriji i doprinosi promociji procedura koje obezbjeđuju transparentnost.

- Upotreba FIDIC uslova ugovaranja preporuka je od strane međunarodnih finansijskih institucija, razvojnih banaka (Svjetska banka, EBRD) vodećih međunarodnih komercijalnih banaka i investicionih fondova, kao i ostalih velikih investitora - ističu.

Upotreba FIDIC modela ugovaranja svakim danom se povećava u Srbiji. Sve građevinske kompanije, koje žele da budu globalno konkurentne, moraju prilagoditi svoje proizvode i usluge uslovima svjetskog tržišta. Otvaranjem tržišta, pojačana je i konkurencija među građevinskim kompanijama.

- Veliki broj ulaganja u građevinskoj industriji u Srbiji dolazi iz fondova EU i svetskih finansijskih institucija, pa se insistira na realizaciji projekata primenom FIDIC standardizovanih uslova ugovaranja. Najčešće u praksi nailazimo na primjenu Crvene i Žute knjige - dodaju u ACES-u.


Početak Centra za alternativno rješavanje sporova očekuje se uskoro

Udruženje je osnovalo Centar za alternativno rješavanje sporova CDRC, a početka rada očekuje se uskoro. Kako navode, postoji nekoliko eminentnih i renomiranih institucija na globalnom nivou koje se bave rješavanjem sporova primjenom arbitražnih usluga (između ostalih metoda), kao što su, između ostalih, međunarodni centri za arbitražu u Parizu, Njujorku, Singapuru, Londonu i Beču.

- Međutim, nijedna od ovih institucija nije usko specijalizovana za pružanje usluga rješavanja sporova u oblasti građevinarstva, što znači da svaki predmet koji dolazi iz ove oblasti mora da dijeli sudske resurse sa drugim industrijama. Iz tog razloga smo osnovali Centar za rješavanje sporova samo u oblasti građevinarstva (CDRC), koji ima sjedište u Beogradu i koji bi u početku pokrivao cio region Balkana, da bi konačno od 2026. godine dobio međunarodnu dimenziju - objašnjavaju.

Centar će raditi kao neprofitna organizacija uz podršku vrhunskih profesionalaca iz ACES-a, čije bogato iskustvo, kako u pravnoj areni, tako i na nekim od najvećih gradilišta u Evropi, omogućava da se izvrši analiza i donese brza, troškovno konkurentna i iznad svega poštena i nepristrasna presuda, u cilju ubrzavanja rješavanja sporova isključivo u oblasti građevinarstva.

- Cilj rada centra je pružanje efikasnih, ekonomičnih i stručnih usluga arbitraže, posredovanja i adjudikacije, kao i postupaka vještačenja specijalizovanih za sporove u oblasti građevinarstva - kažu u ACES-u.Četiri modula internacionalnih FIDIC obuka

ACES, kao nacionalna FIDIC asocijacija u Srbiji, održava treninge u saradnji sa samim FIDIC-om (centralom u Ženevi). Za njih je specifično da su predavači strani eksperti u domenu primjene FIDIC ugovora širom svijeta, koji su tu da prenesu svoja iskustva i primjere, kao i da u interakciji sa polaznicima odgovore na sva pitanja, nedoumice i dileme koje polaznici imaju prilikom sastavljanja i sprovođenja ugovora koncipiranih na FIDIC-ovim modelima.

Postoje četiri modula internacionalnih FIDIC obuka:

- Modul 1 - Praktična upotreba FIDIC uslova ugovora;
- Modul 2 - Upravljanje odštetnim zahtjevima i rješavanje sporova po FIDIC uslovima ugovora;
- Modul 3 - Razumijevanje DAB-a;
- Modul 4 - Upravljanje i administracija FIDIC ugovora.

- Lokalne FIDIC obuke se bave primjenom FIDIC ugovora na našim prostorima i drže ih domaći predavači. Imajući u vidu da sastavljanje i sprovođenje svakog FIDIC ugovora mora da se prilagodi lokalnom zakonodavstvu u kojem se projekat izvodi, ove obuke su veoma značajne za uspješno sprovođenje FIDIC ugovora u Srbiji/regionu. Ukoliko klijent ima veće timove u okviru preduzeća, ACES je u mogućnosti da organizuje i tzv. "in-house" obuke koje su zatvorenog tipa i organizuju se u dogovoru sa klijentom - navode u Udruženju.

Takođe, ACES je u stalnom kontaktu sa predstavnicima državne uprave, razvojnim projektima i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi identifikovao aktivnosti kojima se zajedničkim snagama podiže konkurentnost građevinske industrije na lokalnom i globalnom nivou.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE