NavMenu

Skok migracije od 22% u zemljama OECD u 2021.

Izvor: Beta Ponedjeljak, 10.10.2022. 13:08
Komentari
Podeli
(Foto: Ints Vikmanis/shutterstock.com)
Migratorna kretanja porasla su 22% u 2021, podstaknuta prije svega imigracijom radnika ka zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gdje sedam od deset imigranata ima posao, pokazuje godišnji izvještaj te organizacije objavljen danas. Posle 2020. godine kada je zabilježen rekordan pad migrantskih kretanja zbog pandemije kovida-19 "stalna migracija ka zemljama OECD-a porasla je za 22% u 2021. godini" sa 4,8 miliona ulazaka, saopštila je ta organizacija u izvještaju o međunarodnim migracijama.

Trend se preokrenuo zbog "snažnog oporavka ekonomske aktivnosti, ponovnog otvaranja granica, povećanje potreba za radnom snagom i nastavka izdavanja viza", rekao je direktor organizacije za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja Stefano Skarpeta, navodi se u izveštaju. Taj uzlazni trend bi trebalo da se nastavi 2022. godine, koja je obilježena ratom u Ukrajini, predviđa ta organizacija.

Ubrzanjem kretanja u 2021. godini, migrantski tokovi približavaju se nivou prije kovida ali ga još nisu dostigli. Između 2017. i 2019. u prosjeku je 5,3 miliona ljudi svake godine ulazilo u zemlje OECD-a.

Prošle godine SAD su zadržale ulogu pokretača primajući 834.000 ljudi, odnosno 43% više nego 2020. Radna imigracija je dovela do porasta od 45% takvih ulazaka u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 750.000 radnika više, od kojih 300.000 u zemlje EU, što je najviši nivo u deset godina.

U 2021. godini 69,4% imigranata imalo je posao, samo 0,5 procentnih poena ispod nivoa pre kovid krize, navela je organizacije precizirajući da su u gotovo polovini zemalja OECD-a imigranti dostigli ili prešli nivo zapošljavanja prije krize. Dolazak sezonskih radnika takođe je porastao za 18% u svim zemljama sa vrhuncem u Velikoj Britaniji (plus 31%) i Francuskoj (plus 160%).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.