NavMenu

Branko Kovijanić izabran za potpredsjednika Miniborda BEREC-a

Izvor: Mina Petak, 07.10.2022. 14:26
Komentari
Podeli
(Foto: mariakraynova/shutterstock.com)
Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Branko Kovijanić, izabran je za potpredsjednika Miniborda tijela evropskih regulatora za oblast elektronskih komunikacija (BEREC).

On je tokom trećeg plenarnog zasijedanja BEREC-a, koje se održava u četvtak i danas u Salzburgu u Austriji, na Skupštini Grupe nezavisnih regulatora (IRG) izabran i za potpredsjednika IRG-a.

Kovijanić će ove funkcije, shodno pravilima i procedurama BEREC-a i IRG-a, obavljati tokom naredne godine.

Iz EKIP-a su podsjetili da je BEREC osnovan Uredbom Evropske komisije i Evropskog savjeta 2009. godine. Njegove nadležnosti se odnose, između ostalog, na razmjenu ekspertiza i najbolje prakse, davanje mišljenja i preporuka o načinu funkcionisanja telekomunikacionog tržišta u Evropskoj uniji, te pripremi mišljenja i stavova o raznim pitanjima regulacije za potrebe Evropske komisije i Evropskog savjeta, na njihov zahtjev ili samoinicijativno.

Sa druge strane, IRG je osnovana 1997. godine kao grupa evropskih nacionalnih regulatornih tijela za telekomunikacije sa ciljem da se razmjenjuju iskustva i stavovi među članovima IRG-a o važnim pitanjima koja se odnose na regulaciju i razvoj tržišta telekomunikacija.

Kovijanić je, nakon izbora, kazao da je, shodno regulativi Evropske unije u oblasti elektronskih komunikacija donijetoj krajem 2018. godine na plenarnoj sjednici održanoj u junu 2019. godine u belgijskom Gentu, sa pozicije predsjednika Savjeta EKIP-a potpisao Radni sporazum o njihovom učešću u radu BEREC-a.

- Prema tom sporazumu EKIP učestvuje u radu Odbora BEREC-a, Kontakt mreže i ekspertskih radnih grupa, kao i u radu Upravnog odbora Kancelarije BEREC-a i Miniborda BEREC-a koji okuplja zemlje koje nijesu članice Evropske unije. Kontinuirano učešće zaposlenih i menadžmenta EKIP-a u okviru BEREC-a omogućilo je EKIP-u primjenu najbolje regulatorne prakse u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, brži prenos ekspertskog znanja i dodatno jačanje administrativnih kapaciteta - naveo je Kovijanić.

On smatra da je njegovim izborom od lidera nezavisnih regulatornih agencija država članica Evropske unije dato i veliko i značajno priznanje Crnoj Gori i EKIP-u kao najstarijoj regulatornoj agenciji u ovom dijelu Evrope, te ujedno predstavlja i potvrdu stalnog unaprijeđenja i posjedovanja ekspertize zaposlenih u EKIP-u.

- U skladu sa usvojenom BEREC strategijom za period od 2021-2025. godine, BEREC ima za cilj da uz primjenu regulatornog okvira EU podstakne nezavisnu, dosljednu i kvalitetnu regulaciju digitalnih tržišta kako bi se promovisalo efikasno unutrašnje tržište u sektoru elektronskih komunikacija i stvorili uslovi za dodatne benefite, kako potrošačima tako i preduzećima - rekao je Kovijanić.


On je kazao da je ubijeđen da je Crna Gora kao država kandidat za članstvo u EU sve bliža tom cilju, i svoj predstojeći mandat će zajedno sa kolegama u EKIP-u posvetiti sprovođenju nadležnosti, misije i strategije BEREC-a, te implementaciji najboljih praksi na našem tržištu kao i transferu znanja eksperata članica BEREC-a zaposlenim u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.

- Vjerujem da ćemo ovim mojim i angažovanjem tima koji će činiti kolege iz EKIP-a, doprinijeti daljem jačanju nezavisnosti naše regulatorne agencije i dodatnom jačanju administrativnih kapaciteta u našoj državi. Napominjem da su upravo ovo dva završna mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u Poglavlju 10 - Informatičko društvo i mediji, koje obuhvata podoblasti: elektronske komunikacije, usluge informatičkog društva i audiovizuelnu politiku - dodao je Kovijanić.

EKIP će biti domaćin drugog plenarnog zasijedanja BEREC-a, koji će se održati u junu naredne godine kada se očekuje učešće preko 100 predstavnika iz svih regulatornih agencija za elektronske komunikacije, kako država članica Evropske unije, tako i država koje nijesu članice Evropske unije ali učestvuju u radu BEREC-a kao posmatrači bez prava glasa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.