NavMenu

Nobelova nagrada za književnost pripala francuskoj spisateljici Ani Erno

Izvor: Euronews Srbija Petak, 07.10.2022. 10:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)Ilustracija
Nobelova nagrada za književnost pripala je francuskoj književnici Ani Erno, "za hrabrost i kliničku oštrinu sa kojom otkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sjećanja".

Ani Erno je francuska profesorka književnosti porijeklom iz Normandije, koja je svoju književnu karijeru započela 1974. godine prvim romanom "Očišćeni", autobiografskim djelom.

U svoja životna iskustva i uspomene često se vraćala u svojoj književnosti, a čuvenu francusku "Renaudot" nagradu osvojila je za još jedno autobiografsko delo "La Place" u kom se bavila odnosom sa ocem i životom u malom gradu.

Njen rad kombinuje istorijska i individualna iskustva. Ona prikazuje njene odnose sa roditeljima ("La place, "La honte"), tinejdžerske godine ("Ce ku'ils disent ou rien"), brak ("La femme gelee"), strastvenu vezu ("Passion simple"), abortus ("L'evenement"), Alchajmerovu bolest ("Je ne suis pas sortie de ma nuit"), smrt njene majke ("Une femme") i rak dojke ("L'usage de la photo").

Mnoge njene knjige našle su mesto na listi Njujork tajmsa, a "Ženska priča" bila je i među finalistima nagrade lista Los Anđeles Tajms.

Njene istorijske memoare iz 2008. godine "Les Annees" (Godine), koje su kritičari odlično ocijenili, mnogi smatraju njenim velikim opusom. U ovoj knjizi, Erno piše o sebi u trećem licu (elle, ili "ona") po prvi put, pružajući živopisan pogled na francusko društvo neposredno posle Drugog svjetskog rata do ranih 2000-ih.

Za "Godine" je bila nominovana i za međunarodnu Bukerovu nagradu 2019.


"Ovo je književnost za sve"

Švedska akademija nauka i umjetnosti često kritikovana zbog male zastupljene žena među laureatima, pa je jedno od pitanja novinara okupljenih na proglašenju laureata bilo da li su odabirom Erno željeli da pošalju "još neku poruku svijetu".

Međutim, predsjednik Komiteta za Nobelovu nagradu za književnost Anders Olson izjavio je da su bili usredsređeni isključivo na kvalitet literature.

- Bili smo usredsređeni na literarnu poruku i nemamo nikakvu drugu poruku svetu, ali nam je takođe važno da je književnost laureata nosi univerzalnu poruku koja je namijenjena svima. Tako da je naša poruka: ovo je književnost za sve - rekao je Olson.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.