NavMenu

Francuska uvodi "vremensku prognozu" za struju

Izvor: DW Četvrtak, 06.10.2022. 14:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com)Ilustracija
Građani Francuske će stalno biti obavještavani o opterećenju elektromreže. Kad se upali "crveni alarm", trebalo bi hitno da prištede struju kako ne bi bilo nestanaka tokom zime. Veliki problem su zastarjele nuklearke.

Francuska pred zimu uvodi izvještaje o stanju električne energije u zemlji koji će podsjećati na vremensku prognozu. Na televiziji, nakon uobičajene vremenske prognoze ili u pauzi između emisija, biće saopštavane informacije o opterećenju elektromreže sa zelenim, žutim i crvenim simbolima.

Taj "semafor" je dio nacionalnog plana uštede energije koji vlada predstavlja ovog četvrtka, izvijestio je list Le Parisien, a prenosi DW.

Država se nada da će na ovaj način doprijeti do 80% ljudi u Francuskoj kako bi uticala na potrošnju električne energije. U zavisnosti od boje na "energetskom semaforu", stanovništvo bi trebalo da zna da li i koliko mora da štedi, kako bi se izbegli eventualni nestanci struje.

Nacionalna elektroenergetska kompanija RTE takođe objavljuje informacije o očekivanom opterećenju električne mreže na internetu pod motom "écoWatt".


Polovina nuklearnih elektrana van stroja

Zelena boja označava da su potrošnja i proizvodnja struje u ravnoteži, žuta da je sistem opterećen, a crvena da postoji opasnost od nestanka struje ukoliko se potrošnja ne obori.

Od građana se traži da smanje potrošnju između 8 i 12 časova, te između 18 i 20 sati, recimo tako što će mašinu za veš ili rernu uključiti u drugo vrijeme.

Strah od manjka struje u Francuskoj, čije snabdijevanje se uveliko temelji na nuklearnoj energiji, dolazi zbog problema sa zastarjelim reaktorima. Polovina od 56 nuklearnih elektrana trenutno je van mreže zbog održavanja.

Francuska se oslanja i na električnu energiju iz Njemačke, zauzvrat želi da pomogne susjedu u dobavljanju gasa. Osim toga, pretposlednja francuska elektrana na ugalj, Loren blizu njemačkog Zarbrikena (Saarbrücken), ponovno je puštena u rad, navodno privremeno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.