NavMenu

Mali akcionari ponudili 15% Luke Bar na berzi

Izvor: Vijesti Četvrtak, 06.10.2022. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Grupa malih akcionara Luke Bar, koje okuplja Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA), ponudila je juče na Montenegroberzi na prodaju oko 15 odsto akcija te kompanije. Riječ je o skoro osam miliona akcija po cijeni od jednog eura.

Ukoliko bi Vlada kupila te akcije, sa postojećim paketom imala bi dvije trećine vlasništva i zakonsku mogućnost da donosi odluke poput spajanja firmi.

Iz Vlade je ranije najavljeno da razmatraju kupovinu Port of Adria, bivših Kontejnerskih terminala, od turskog vlasnika i ponovno pripajanja Luci Bar.

Luka Bar je za šest mjeseci ove godine ostvarila profit od pet miliona eura.

Akcije može da kupi bilo koju kupac iz zemlje i inostranstva koji ima tu količinu novca i da nalog na berzi. Nominalna vrijednost ovih akcija je 1,21 euro.

- Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) je u skladu sa svojim ciljevima i Statutom, a nakon izraženog interesovanja investitora, organizovala stotine manjinskih akcionara Luke Bar da objedine svoj paket od blizu 15% i ponude ga na prodaju na berzi po cijeni od 1 euro, što mogu uraditi i drugi akcionari po sopstvenom izboru. Bilo koja od razvojnih opcija prethodnih ili sadašnjih vlasti vezano za Luku Bar nije moguća bez podrške ovog "paketa" akcija, jer država jednostavno ne posjeduje dovoljan procenat vlasništva za bilo kakve statusne promjene. Slažemo se da država nikada nije trebala doći u situaciju da ne raspolaže apsolutnom većinom, ali ta katastrofalna greška se ne može otkloniti otimanjem od manjinskih akcionara, kao što je npr. jedna od prethodnih vlada pokušala u slučaju Ulcinjske rivijere, te akcionare morala obeštetiti nakon sudskog spora - uzgred rečeno uskoro ćemo pokrenuti aktivnosti za raskid tog štetnog ugovora - navedeno je iz tog udruženja.


Oni navode da je velika greška bilo razdvajanje Luke Bar i da država ne može spojiti kompanije bez sticanja dvotrećinskog vlasništva, zbog čega im i nude akcije.

- Jedini način da država vrati apsolutnu većinu u Luci Bar jeste da otkupi akcije od manjinskih akcionara po fer cijeni koja čini obje strane zadovoljnim, što je uvijek imperativ u svim aktivnostima kojima CAMA kordinira. Takođe, CAMA radi na objedinjavanju paketa i u drugim akcionarskim društvima poput Plantaža, Telekoma i ostalih, a sve u cilju najbolje zaštite interesa malih akcionara - naveli su iz CAMA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.