NavMenu

Usvojena odluka o ograničenju cijena peleta - Kod proizvođača 269 EUR, u maloprodaji 320

Izvor: Mina Četvrtak, 06.10.2022. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Vlada je usvojila dopunu Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će proizvođači građanima morati prodavati pelet po cijeni do 269 EUR, nezavisno da li se radi o prodaji na veliko ili malo.

Ministar ekonomskog razvoja, Goran Đurović, kazao je da je cilj dopune odluke da se građanima obezbijedi ono što im je i obećano, a to je da će cijene peleta biti ograničene i da će moći da ga kupe po cijeni od 269 EUR kod proizvođača, a 320 EUR u maloprodaji.

On je na sjednici Vlade kazao da nijesu zadovoljni saradnjom sa proizvođačima i da su dovedeni u situaciju da moraju da uvedu ovu mjeru.

Đurović je objasnio da su proizvođači peleta, koji su kao takvi registrovani, podnosili prijavu trgovine na malo tržišnoj inspekciji i samim tim pelet nijesu prodavali po cijeni od 269 EUR, nego po 320 EUR.

- Sada smo mi ovom odlukom, iz razloga što su proizvođači htjeli da steknu status trgovca na malo i prodaju pelet po cijeni od 320 EUR, odlučili da se ona dodatno precizira u dijelu cijene peleta do 269 EUR, i primjenjuje u slučajevima kada lice registrovano za obavljanje djelatnosti proizvodnje peleta samo vrši prodaju u trgovini na malo, odnosno na veliko - objasnio je Đurović.

Radi zaštite ekonomskih interesa građana Crne Gore, a naročito imajući u vidu da je sezona grijanja u pojedinim dijelovima države već počela, potrebno je hitno stupanje na snagu ove odluke.

- Govorimo o nečemu što se zove dogovor. Imali smo situaciju da proizvođači peleta registruju trgovinu, znači ne prodaju ga za 269 EUR, nego za 320 EUR. Ajde i to, nego je bilo sijaset primjera da je prodavano po 350 EUR, 400 EUR i tako dalje. Ili, ako zovne neka ozbiljna firma, pa oni znaju da bi ih ta firma mogla prijaviti, onda se javlja situacija da kažu nemamo peleta. Ovdje pričamo samo o poštovanju nekog dogovora i želji ministarstava ekonomije i poljoprivrede da ne idemo restriktivno prema njima, i zabranimo izvoz, kao što je zabranila svaka zemlja u regionu - upozorio je Đurović.


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, kazao je da su učinili sve što je do njih.

- Dogovorili smo se sa proizvođačima, nijesmo ni nametnuli, ni odredili cijenu peleta. Skoro da niko nije ispoštovao to, nego su neki otvarali svoje sopstvene maloprodaje u krugu fabrika, prodavali, neki lagerovali i izvozili, i snabdjevenost Crne Gore nije na nivou koji je potreban - rekao je Joković.

On je poručio da nikome neće dozvoliti da jedan kilogram peleta izveze, dok ne budu namireni svi potrošači po cijeni koja je dogovorena.

- Nećemo dozvoliti izvoz peleta, tome neka se ne nadaju i neka se sa ovom Vladom ne igra niko. Bićemo krajnje odlučni - kazao je Joković i podsjetio da je 20%ukupne proizvodnje dovoljno za snabdijevanje svih potrošača u Crnoj Gori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.