NavMenu

Direktor Uprave prihoda i carina podnio ostavku

Izvor: RTCG Srijeda, 05.10.2022. 15:18
Komentari
Podeli
Rade Milošević (Foto: Vlada Crne Gore)Rade Milošević
Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević podnio je danas ostavku na tu funkciju, potvrđeno je Portalu RTCG iz Kabineta premijera. Milošević je naveo da je ostavku podnio iz moralnih razloga i da bi, kako kaže, rasteretio Vladu, Upravu prihoda i carina i sebe lično. Uvjeren je da svojim radom nije prekršio zakon.

Miloševićeva ostavka dostavljena je Kabinetu premijera, a nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem. Milošević je u svojstvu građanina saslušan u subotu veče, u sklopu istrage o švercu cigareta.

- Naime, kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući mjesto i ulogu koju ovaj državni organ ima u institucionalnom sistemu Crne Gore, odlučio sam se na ovaj čin da bih rasteretio Vladu, Upravu prihoda i carina i sebe lično, pritiska koji su rezultat nedavnih dešavanja u vezi istrage o nezakonitom postupanju službenika Uprave prihoda i carina. Okolnost da je nakon sprovedenih istražnih radnji Tužilaštva došlo do lišenja slobode, službenika državnog organa na čijem sam čelu, i pored činjenice da sam učinio sve što je u nadležnosti direktora ovoga organa da se dugogodišnja devijantna ponašanja ovog tipa iskorijene, ipak predstavlja određeni oblik objektivne odgovornosti zbog koje sam se odlučio da mi na lični zahtjev prestane mandat - naveo je Milošević u ostavci.

Kaže da je svoj posao uvijek radio odgovorno, profesionalno i transparentno, u skladu sa normativno pravnim zakonodavstvom.

- Svaki rad zahtjeva kritiku, i uvijek sam je dobronamjerno prihvatio, vjerujući da je upravo ona neophodna za napredak, unapređenje i efikasnost u radu. Samim tim, nikad se nijesam povlačio iz bilo koje neprijatne ili složene situacije - naveo je Milošević.

Milošević je istakao da o njegovom radu najbolje govori rekordna naplata budžetskih prihoda koja je za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 1,56 milijardi eura, što je za 150,5 miliona više u odnosu na Plan za 2022. godinu, a 93,06 miliona eura više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Moj doprinos je vidan i u suzbijanju nelegalne trgovine i šverca cigareta kroz rekordne zapljene od 155.537 cigareta u paketima za vrijeme mog mandata, što je više od ukupnih zapljena u posljednjih 30 godina - naveo je Milošević.


On kaže i da o tome da se minimizirala nelegalna trgovina cigaretama govori i rekordna naplata akciza na duvanske proizvode, koja je za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 70 mil EUR, što je za 23 miliona više u odnosu na Plan za prvih devet mjeseci ove godine.

- Za pet mjeseci mog mandata po osnovu naplate akcize na duvanske proizvode naplaćeno je 47,3 miliona, što je više u odnosu na prvih devet mjeseci, deset godina unazad pojedinačno. Uvjerenja sam da svojim radom nijesam prekršio zakon ni po bilo kojoj odredbi, te da je s jedne strane medijske, a s druge politička hajka, usmjerena na moju diskreditaciju. Ista je osmišljena i instruirana od strane određenih interesnih grupa ugroženih mojim savjesnim i profesionalnim radom - zaključio je Milošević u ostavci.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.